1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Законови промени спъват инвестициите във ВЕИ

Законови промени спъват инвестициите във ВЕИ

На земеделски земи няма да могат да се изграждат фотоволтаични мощности

На земеделски земи няма да могат да се изграждат фотоволтаични мощности, предвиждат промените в Закона за земеделската земя, които скоро ще влязат в пленарна зала. Пред Дарик председателят на асоциацията на фотоволтаиците Никола Газдов заяви, че управляващите отдавна е трябвало да спрат тези текстове, които и без това цяла година са били „във фризера” между първо и второ четене.

По този начин само ден след обнародването на противоречивия Закон за възобновяеми енергийни източници, ще бъде ударен повторно един от основните сектори при производството на възобновяема енергия. Според Никола Газдов аргументът на управляващите, че ще бъде изгубена много голяма плодородна площ, не е състоятелен, тъй като ако го зачитаха, нямаше да бъде позволено да се строят толкова голф-игрища и хотели. В същото време този закон поставя в дискриминационно положение инвеститорите във фотоволтаична енергия.

„Според мен държавата иска да насърчава производството на възобновяема енергия, но не знае как да го направи. Затова цари пълен хаос”, коментира Газдов. Той допълни, че законът за ВЕИ е много по-рестриктивен към инвеститорите в мощности с вятърна енергия.

Фотоволтаичните мощности са сред основните за производство на „зелена” енергия, която до 2020 г. трябва да достигне до 16 процента от общото количество произведена електроенергия у нас. Според инвеститорите в "зелени" мощности новият закон по-скоро пречи на проектите им, отколкото да ги стимулира. Нещо повече много от тях обмислят изтеглянето си от България заради текстовете, които бяха обнародвани вчера.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.