1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Атанаска Николова: Сътрудничеството с партньори от Норвегия и Исландия e залог за успеха на програмите за околна среда, финансирани чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

Зам.-министър Атанаска Николова: Сътрудничеството с партньори от Норвегия и Исландия e залог за успеха на програмите за околна среда, финансирани чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

Снимка:

Заседанието на Комитета за сътрудничество по програмите BG02 и BG03 се проведе в Бургас

Изпълнението на програми BG02 – Интегрирано управление на морските и вътрешните води и BG03 – Биологично разнообразие и екосистеми бележи успехи, с които се гордеем. Предстои и вземането на важни решения за успешното им приключване. Това каза зам.-министър Николова при  откриването на заседанието на Комитета за сътрудничество по програмите, което се проведе в Бургас. Програмен оператор на програми BG02 и BG03 е Министерство на околната среда и водите, а донорски програмен партньор– Норвежката агенция за околна среда.

На заседанието бе представен напредъкът по общо 38 проекта, финансирани по двете програми, в т.ч. и сътрудничеството с проектни партньори от Норвегия и Исландия. Проектите са насочени към изпълнението на важни за страната политики – Рамковата директива за водите (РДВ), Рамковата директива за Морска стратегия (РДМС), регламенти 1143/2014 на ЕС за инвазивните видове и 511/2014 относно прилагането на протокола от Нагоя за достъп до генетични ресурси, както и европейската Стратегия за биологично разнообразие до 2020 г.

По програма BG02 бе отчетено навлизането във финален етап на дейности, свързани с подготовката на вторите Планове за управление на речните басейни (ПУРБ):

  • Изпълнен е проучвателният мониторинг за оценка на натиска и въздействието на рибовъдството върху повърхностните водни тела.
  • Тествана е методиката за оценка на капацитета на големи язовири за рибовъдство,  в резултат на което е предложена подобрена програма от мерки в проекта на ПУРН на Източнобеломорския район.
  • Извършена е оценка на натиска и въздействието от добива и преработката на метални и уранови руди върху водните тела, почвите и биоразнообразието, в процес на обсъждане са предложените мерки за намаляване на въздействието, които ще залегнат в ПУРБ.   
  • Готова за обсъждане е методологията за определяне на речни участъци според тяхната допустимост за изграждане на ВЕЦ.
  • Изготвена и тествана е методиката за характеризиране на подземните водни тела,  актуализирани са границите на подземните водни тела на границата между България и Гърция, проучен е възможният трансграничен пренос. Разработват се информационни системи за управление на риска от наводнения на територията на Бургас и за интегрирано управление на крайбрежните зони, превенция и преодоляване на последствията от нефтени разливи.

Съществен напредък бе отбелязан и по проектите, насочени към подобряване на мониторинга на морските води и  изпълнението на Рамковата директива за Морска стратегия (РДМС):

  • Проведени са планираните мониторингови кампании в Черно Море за набиране на данни за морската околна среда по определените от РДМС дескриптори (показатели)
  • Закупена е по-голямата част от оборудването за мониторинг, извършван от компетентните органи: взаливите на Варна и Бургас са разположени океанографски системи за мониторинг в реално време. Подвижни измервателни системи тип „ферибокс“ са монтирани  на четири кораба, три от които каботажни и един извършващ презморски рейсове. Осигурено е оборудването за мониторинг на подводния шум и морските отпадъци. Достъпът до данните от измерванията ще бъде публичен.

В изпълнение са и проектите, насочени към изследване на различни организми като биоиндикатор за химическото замърсяване на Черно море, оценка на тяхната безопасност като хранителен ресурс и извеждане на мерки за управлението им. Предстои анализът на данни и подготовката на програмите от мерки.

По програма BG03 бе  отчетено приключването на първите два проекта от малката грантова схема за доброволчески мониторинг на околната среда, чрез които са обучени 250 доброволци от всички възрасти.

В приоритета „Инвазивни видове“ на програмата бе разгледан напредъкът на проектите на регионалната мрежа за проучване и ранно предупреждение на инвазивни видове (ESENIAS) и на Изпълнителната агенция по околна среда (IBBIS). В тези проекти общо 12 партньори от България, съседните й страни, Исландия и Норвегия се ангажират с проучването на 118 растителни и животински вида. Теренните проучвания вече доведоха до установяване на навлизането на някои нови за страната инвазивни видове. Учените извършват и мащабна работа по хармонизация на методите и данните и изграждането на регионална база данни, съвместима с Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР). Към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) заработи експертна група за инвазивните видове. Разработват се и методики за оценка на риска от разпространение на инвазивни видове, която ще позволи разработката на нов софтуерен модул към НСМБР.

Друг приоритет на програмата е картирането и оценката на екосистемните услуги, както и проучването на свързани с тях теми. В рамките на седемте проекта се извършва картиране и оценка на състоянието на екосистемите извън Натура 2000. МОСВ е бенефициент на координационен проект, който изготвя национална методологическа рамка и осигурява координираното изпълнение на дейностите по картирането.

В ход са също проекти по опазване на редки генетични ресурси (български зеленчукови сортове и техните диви родственици), проучване на връзката с изменението на климата и подпомагане създаването на подзаконови нормативни актове и местно стратегии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.