1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Колева: Зеленият преход изисква инвестиции да бъдат насочвани и в малките и средни предприятия

Зам.-министър Колева: Зеленият преход изисква инвестиции да бъдат насочвани и в малките и средни предприятия

Европейската политика в областта на климата предлага широк кръг от възможности

„Зеленият преход изисква продуктивни инвестиции в малките и средни предприятия, изследвания и иновации, както и насърчаване на трансфера на съвременни технологии и цифровизация. Този сектор от икономиката е ключов за зеления преход и насочването на икономиката към кръгов модел“. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева по време на конференцията „Малките и средни предприятия, предприятия на социалната икономика, занаяти, свободни професии: възможности и предизвикателства на зеления преход“. Форумът се провежда в София и е организиран от Европейския икономически и социален комитет на ЕС и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Зам.-министър Колева припомни, че европейската политика в областта на климата предлага широк кръг от възможности. МОСВ ще внесе в Министерския съвет проекта на Стратегията и Плана на действие за преход към кръгова икономика на България за периода 2022-2027 г. Стратегическият документ се насочва именно към оценката и въвеждането на стимули за по-ефективното използване на природни ресурси, подкрепа на предприятията при финансиране на разходите за преминаване към новите модели и екодизайн на продуктите, както и анализ на възможностите за повишаване на изискванията за задължително съдържание на рециклирани материали в определени продуктови групи.

„На финала сме на процедурата по обществено обсъждане на промените в Закона за биологичното разнообразие – това е реформата, произтичаща от Националния план за възстановяване и устойчивост. Ще внесем законопроекта в Министерския съвет и така ще предложим на новото Народно събрание да приеме необходимите законодателни промени“, съобщи Ренета Колева. МОСВ е бенефициент по три проекта в плана, като тя обърна внимание върху инвестицията във възстановяване на ключови за климата екосистеми в изпълнение на целите на Европейския зелен пакт. Изпълнението на този проект ще допринесе в процеса на Зеления преход на България и изпълнението на Стратегията за биоразнообразие на ЕС до 2030 г. Общата индикативна стойност на проекта е над 72 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.