1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Костов представи Закона за горите в Клисура

Зам.-министър Костов представи Закона за горите в Клисура

Снимка:

Държавните гори са 76% от общия горски фонд на страната

Заместник – министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов взе участие  в кръгла маса на тема: „Законът за горите - гаранция за бъдещо устойчиво развитие”, която се проведе в Клисурския  манастир. Той подчерта, че законът нямаше да бъде факт, ако обществото не беше усетило нуждата от промяна и допълни, че е изготвен въз основа на концепция на правителството за реформи в сектора. При изработването му  се е постигнал диалог с всички заинтересовани страни, а именно неправителствени и браншови организации, синдикати и други, каза още заместник-министър Костов.
    
По време на срещата се дискутираха основни  моменти в Закона за горите. Разгледан бе въпросът за държавните гори, които са 76% от общия горски фонд на страната, в които  основните дейности  се извършват от частни фирми. Изключително важно е  бизнесът да се чувства сигурен и информиран и да има прозрачност в публичните процедури, подчерта зам.-министър Костов.
    
Друг важен момент в закона е разделянето на контролните от стопанските функции. Създават се шест държавни предприятия, като  сегашните Държавни горски стопанства и Държавните ловни стопанства са техни поделения. Зам.-министърът отбеляза още, че  за първи  път с този закон се постига равнопоставеност между общински, държавни и частни гори. Общините трябва да създадат подходяща горска структура. Законът има за цел да мотивира собствениците да бъдат не само ползватели на горския фонд, а да се грижат за залесяване, да извършват противопожарни мероприятия и други.

Собствениците на гори да сключват договори с Държавните горски стопанства и  общини за управление и стопанисване, е разписано още в закона. Увеличават се  правомощията на кметове и кметски наместници и те ще могат да съставят актове и да издават наказателни постановления. Заместник-министър Костов посочи, че основната цел на закона за горите е да пази горските територии и да ги увеличава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.