1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Николай Сиджимов: Програма „Околна среда“ финансира приоритетно въвеждането на модели за разделно събиране

Зам.-министър Николай Сиджимов: Програма „Околна среда“ финансира приоритетно въвеждането на модели за разделно събиране

Няма да се насочват средства към нови депа и инсталации за сепариране на смесени отпадъци

„Програма „Околна среда“ (ПОС) 2021-2027 г. чрез ос „Отпадъци“ приоритетно финансира въвеждането на модели за разделно събиране. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов по време на конференцията „Зелена трансформация: Кръгова икономика и устойчиво развитие – хора, материали и бизнес модели“, която се проведе вчера в София. Няма да се насочват средства към нови депа и инсталации за сепариране на смесени отпадъци.

Зам.-министър Николай Сиджимов представи целите в стратегията за кръговата икономика и ресурсната ефективност, изготвена от МОСВ. „За да заработи тази схема, трябва бизнесът да я възприеме, а ние да създадем условия за прилагането ѝ. С ефективна информационна кампания, насочена към гражданите, се откриват много възможности общините да подобрят разделното събиране на отпадъците, да построят центрове за повторна употреба и рециклиране. Насърчаваме създаването на повече точки за разделно събрани отпадъци, като биоразградимата фракция се отделя и отива в компостиращи инсталации“, обясни Николай Сиджимов на форума, организиран от БСК и сп. „Ентърпрайс“.

Според него въвеждането на такса битови отпадъци на база количество е условие за повишаване на количествата разделно събрани отпадъци. Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) ще изпълни проект със средства по ПОС 2021-2027 г., в който ще се  разработят модели за различните общини, така че всяка да избере най-подходящия. „Опасенията на някои кметове, че таксата за гражданите ще се повиши много, няма да се оправдаят. Това е въпрос на правилно разпределяне на разходите по услугите, за които се заплаща таксата“, заяви заместник-министър Сиджимов.

Директорът на дирекция „Управление на отпадъците“ в МОСВ Светлана Божкова посочи, че в България има сериозен капацитет за оползотворяване на материали и рециклиране и разясни процедурата за определяне на вещества или предмети като страничен продукт.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.