1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Николова ще участва в конференция по изменението на климата

Зам.-министър Николова ще участва в конференция по изменението на климата

На конференцията в Бон се очаква страните по РКООНИК да финализират на експертно ниво ключовите въпроси

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова ще участва в конференция по изменението на климата в Бон от 15 до 17 ноември. Форумът се провежда от 6 ноември и обединява работата на експерти на различни нива по три международни договорености по климата – конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК), сесия на страните по Протокола от Киото и по Парижкото споразумение.

На конференцията в Бон се очаква  страните по РКООНИК да  финализират на експертно ниво ключовите въпроси, а на високо ниво в периода 15-17 ноември да се търсят политически компромиси за решаване на конфликтните аспекти. Приоритетите са постигане на напредък при прилагане на Парижкото споразумение и управление на рисковете, свързани с климатичните промени и повишаване на устойчивостта. Централна тема ще бъде финансирането и засилването на действията по климата в глобален мащаб.

България е страна по РКООНИК от 1995 г., а по Протокола от Киото – от 2005 г. Благодарение на значителното преизпълнение на целта ни през първия период на Протокола от Киото (до края на 2012 г.) и генерирания излишък от намаления на емисии, страната ни успя да сключи две сделки с Република Австрия за продажба на Предписани емисионни единици. Чрез Националния доверителен екофонд и Схемата за зелени инвестиции в България със средства от продажбата бяха финансирани и успешно завършени проекти за подобряване на енергийната ефективност на 89 обществени сгради на стойност над 32 млн. лв. при 15% собствено финансиране.

България ратифицира и Споразумението от Париж, а законът за ратификация бе обнародван на 1 ноември 2016 г. Споразумението влезе в сила на 4 ноември 2016 г. и ще се изпълнява от 2021 г. Страната ни не е представила индивидуална цел по Парижкото споразумение, тъй като ЕС е заявил обща цел на 28-те държави членки - да намали емисиите на парникови газове на съюза с 40% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.