1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Николова участва в конференция „Изменението на климата – от познание към поведение“

Зам.-министър Николова участва в конференция „Изменението на климата – от познание към поведение“

Снимка:

През 2014 г. НДЕФ финансира в Пловдив мерки за подобряване на енергийната ефективност на няколко общински обекта

Нови 55 проекта се реализират у нас, финансирани със средства, спечелени от продажбата на въглеродни емисии. Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова при откриването на конференцията „Изменението на климата – от познание към поведение“. Тя посочи, че 13 млн. лв. е безвъзмездната субсидия, осигурена през 2015 г. за подобряването на енергийната ефективност и ограничаването на климатичните промени. За следващата година са предвидени 14 млн. лв. „Тези политики ще бъдат без резултат, ако липсва подкрепата на обществото, на бизнеса, на децата, на преподавателите, които възпитават екологична култура у бъдещото поколение“, подчерта зам.-министър Николова.

Конференцията в Пловдив е заключително събитие по проект на Националния доверителен екофонд (НДЕФ), финансиран от Федералното министерство на околната среда, опазването на природата, строителството и ядрената безопасност на Германия „Публична информираност за изменението на климата“.

„Крайната ни цел е да се ограничи глобалното затопляне до 2 градуса“, посочи Силке Кархер, директор в германското министерство на околната среда. Трябва да станем въглеродно неутрални и да преминем от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници до 2030 г., като всяка държава е длъжна да даде принос за намаляване на парниковите емисии, заяви Силке Кархер.  

През 2014 г. НДЕФ финансира в Пловдив мерки за подобряване на енергийната ефективност на няколко общински обекта. Общата стойност на мерките е 2 446 214 лв., които са намалили с 37 710 тона въглеродни емисии от парникови газове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.