1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Ренета Колева: Трябва да привлечем децата към усилията за постигане на нулево замърсяване и съхранението на природния капитал

Зам.-министър Ренета Колева: Трябва да привлечем децата към усилията за постигане на нулево замърсяване и съхранението на природния капитал

Снимка:

Екологичното образование за деца и ученици е широко засегнато и в двустранната програма по Финансовия механизъм на ЕИП в областта на околната среда

 

„Пред нас като общество стои задачата да привлечем децата и младите хора към усилията за постигане на нулево замърсяване на околната среда, енергийна и ресурсна ефективност, съхраняването на природния капитал и преодоляване на последиците от изменението на климата“. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева вчера по време на дискусия на тема „Околна среда, климат и деца“ в парламентарната комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

В дискусията участваха членовете на комисията, както и представители на Комитета по правата на децата към ООН в Женева, УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето.

Зам.-министър Колева припомни, че осъзнатата промяна в поведението на всички групи в обществото и информираният избор на всеки в ежедневния му живот е възможност за постигане на екологична устойчивост и в борбата с изменението на климата, пред които днес е изправен светът.

За формирането на екологична култура е необходимо прилагането на цялостна и последователна политика за развиване на знания, умения и ценностни ориентации, насърчаваща ангажираност с екологичните проблеми и решаването им, и то от най-ранна детска и ученическа възраст. Затова МОСВ полага значителни усилия в тази насока и развива дейности по места в цялата страна. Всяка година регионалните структури на министерството провеждат национални кампании в дните от международния екокалендар, включително Световния ден за борба с климатичните изменения – 15 май.

„В търсене на подхода към най-малките и подрастващите вчера МОСВ започна за 19-та поредна година кампанията „Чиста околна среда“ за 2023 г. ,съобщи Колева и поясни, че чрез нея се дава възможност на малки населени места и кметства, училища и детски градини да участват с проекти, които са свързани с подобряване на образователната система.

Участниците в дискусията адмирираха усилията на министерството за активно включване на най-малките и повече осведоменост по въпросите за опазване на околната среда. Страните се обединиха, че подобни кампании трябва да продължат и ще бъдат надграждани в партньорство.

„На колкото по-малка възраст децата се запознават с проблемите, свързани с околната среда, толкова по-устойчиви ще бъдат резултатите във времето“, убедена е заместник-министър Колева. Тя отбеляза, че през годините общини, кметства, училища и детски градини най-много избират да кандидатстват с проекти за изграждане на места за отдих, детски площадки и паркови пространства.

„В училищата и детските градини има много интересни кампании, които са свързани с биоферми, засаждане на различни видове, с борбата срещу замърсяване на въздуха и с разделното събиране на отпадъците“, обобщи Колева.

Екологичното образование за деца и ученици е широко засегнато и в двустранната програма по Финансовия механизъм на ЕИП в областта на околната среда. В програмата е включено целенасочено финансиране към училищата и детските градини за развитие и утвърждаване на екологичното образование в областта на кръговата икономика и климата. Към момента се изпълняват проекти в 30 училища и детски градини на стойност от 2,5 млн. лева.

Действието на климатичните изменения върху децата е засегнато в Националната стратегия и План за действие за адаптиране към изменението на климата на Република България. В нея са включени изследвания как групи от хора на различна възраст са показали повишена чувствителност към прекомерен топлинен стрес, болести, предавани чрез водата, и респираторни заболявания,  особено при деца и кърмачета и възрастни над 65 години. Подобряването на социално-икономическия потенциал на обществото  би било фактор за понижаване на уязвимостта на здравния сектор към климатичните промени.

Зам.-министър Колева се включи в заседание на Националния консултативен съвет за младежта, където припомни, че миналата година е изпълнена програма на МОСВ “Политики за младежта в сферата на околната среда” („Младежи за околна среда“), която имаше за цел включване на младите хора от 15 до 29 г. в процесите по изграждане на съзнание за опазване на околната среда, както и промяна в навиците, отношението и поведението в бита, свързани с опазването на околната среда и зеления преход. Дейностите обхващат образователни инициативи, научни конференции и семинари за студенти и  ученици, информационни и обучителни срещи с експерти, дейности на терен и доброволчески инициативи. По програмата са изпълнени 100 инициативи от структурите към  МОСВ – РИОСВ, БД, НП в цялата страна, на стойност над 500 хил. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.