1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Замърсяването на река Бяла е причинено от неизвестен химикал

Замърсяването на река Бяла е причинено от неизвестен химикал

Служители на Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури” пресмятат количеството мъртва риба

Неизвестен засега химикал е причинил замърсяването на река Бяла и измирането на всички риби и живи организми от сградата на митницата до вливането й в река Черна. Това каза директорът на Регионалната инспекция на околната среда и водите в Смолян инж. Елен Минчев, съобщи радио "Фокус".

Разследването на случая продължава, като се очаква до ден-два да са ясни резултатите от направените проби, които да установят химикала, изтекъл от автомивката в реката. В събота, когато се установи замърсяването на реката и умирането на живите организми, в мивката бяха прани чували, в които се е съхранявало брашно. Първоначално се предполагаше, че именно изтеклото брашно в комбинация с автосапун е умъртвило рибите. Впоследствие обаче се е оказало, че на автомивката се е измил бидон, в който се съхранявали химикали.

„Точните причини обаче не са изяснени. При всички положения обаче замърсяването е дошло от бидона, който е съдържал препарати или разредители на лепила”, посочи директорът на РИОСВ. По случая вече работи и полицията, която снема обяснения от работниците на мивката. Ще се уточнява и произходът на бидона, който се предполага, че е донесен от промишлено предприятие. „При всички положения обаче става дума за химизъм, който е задушил рибата”, категоричен бе инж. Минчев.

Умряла е цялата риба в реката заедно с водните змии и червеи. Служители на Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури” пък пресмятат количеството мъртва риба. Инж. Минчев посъветва населението да се въздържа да консумира мъртва риба, защото е отровена, а е и престояла повече от 3 дни, защото замърсяването е станало около 18.00 часа в петък. Взети са проби от канала на автомивката, която остава затворена. При вливането с река Черна отровата се е разредила в голяма степен, което е позволило да няма замърсяване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.