1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заместник-министър Чамбов: Ще се опитаме да подобрим състоянието на водите в язовир „Панчарево“

Заместник-министър Чамбов: Ще се опитаме да подобрим състоянието на водите в язовир „Панчарево“

Ще се опитаме да подобрим състоянието на водите в язовир „Панчарево“ с 15 000 риби от видовете бял амур и толстолоб. Надяваме се чрез мярка да започне почистването на язовира и децата да продължат да спортуват тук. Това заяви заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов по време на съвместна инициатива за опазване на едноименния язовир в столицата. Пречистването на чашата на съоръжението от наносни отложения чрез зарибяване с растителноядни видове риби е с цел да се намали биомасата. 

„Средствата за днешната инициатива в размер на 15-20 000 лева са осигурени от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП)”, уточни Чамбов. Той поясни, че Министерството на земеделието е наясно със състоянието на язовира – затревен, заблатен и с много наноси. „Ще опитаме с най-лесните методи, сред които е зарибяването, и ако не успеем с тях, ще трябва да търсим и други механизми, които са по-скъпи и по-трудоемки”, каза още заместник-аграрният министър. Той допълни, че ако ефектът е положителен, догодина инициативата ще бъде повторена.

Инж. Чамбов обясни, че Министерството на земеделието ще проучи възможността да забрани за период от една година любителския риболов. „Знаем, че това няма да е много комфортно за столичани, защото е любимо място за риболов, но ще го обсъдим с Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, тъй като е необходимо време, за да има ефект от зарибяването“, допълни той.

Кметът на район „Панчарево“ Николай Гюров благодари на Министерството на земеделието за съвместната инициатива, като посочи, че това е втори случай, в който от институцията се отзовават и осъществяват стратегическа подкрепа. „Преди време министерството възложи проектиране за почистването на чашката на язовир „Панчарево“. Днес това се надгражда с ново зарибяване. Целта е в годините да можем да продължим”, каза още Гюров.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.