1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заместник-министър Манева откри международния семинар на тема „Управление на биологичните отпадъци в Европа – демонстриране на добрите практики”

Заместник-министър Манева откри международния семинар на тема „Управление на биологичните отпадъци в Европа – демонстриране на добрите практики”

Снимка:

Семинарът е двудневен и се организира със съдействието на ЕК

Заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева откри международния семинар на тема „Управление на биологичните отпадъци в Европа – демонстриране на добрите практики” на 20 май 2010 г., четвъртък, от 9.00 ч. в Best Western City Hotel (ул."Стара планина №6") в София. Семинарът е двудневен и се организира със съдействието на "Инструмент за техническа помощ и обмяна на информация” - TAIEX към Европейската комисия.

В семинара ще вземат участие експерти от МОСВ, ИАОС, РИОСВ, Национална служба за растителна защита, Изпълнителна агенция по почвените ресурси към Министерство на земеделието и храните, Институт по почвознание „Никола Пушкаров”, Национална служба за съвети в земеделието, Български институт за стандартизация, Национална асоциация на общините в България, Асоциация на земеделските производители в България, представители на 70 общини и на неправителствени организации. В дискусиите ще се включат и водещи експерти в областта на управление на биологичните отпадъци от Германия, Белгия, Италия, Австрия и Чехия.

На семинара ще бъдат обсъдени проблемите, свързани с управлението на биологичните отпадъци, опазването на почвите и промените в климата и предизвикателствата пред страните-членки на ЕС. Ще бъдат представени най-добрите практики в управлението на биологичните отпадъци в Европейския съюз. Участниците ще дискутират теми, свързани със законодателството за биологичните отпадъци, основните принципи за рециклиране и процесите на компостиране. От страна на МОСВ ще бъде представена националната политика за управление на биологичните отпадъци в България.

През втория ден от работната програма на семинара ще бъде представен практическият опит на водещите европейски страни за реализиране на регионални решения за биологичните отпадъци и успешни модели за коопериране между фермерите и общините, модели за създаване и развитие на пазара и качеството на компоста, както и икономическите аспекти на разделното събиране на биологичните отпадъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.