1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заместник-министър Сиджимов представи пред бургаския бизнес новите изисквания на ЕС по околна среда в стопанския сектор

Заместник-министър Сиджимов представи пред бургаския бизнес новите изисквания на ЕС по околна среда в стопанския сектор

Срещата се проведе с домакинството на Областната управа в Бургас и се организира от Търговско-индустриална камара - Бургас, с участието на МОСВ и РИОСВ - Бургас и Българската стопанска камара (БСК)

Заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов и екип от МОСВ участваха в среща за представяне на новостите в българското и европейското законодателството по околна среда в стопанския сектор и обсъдиха въпроси по прилагане на нормативната уредба.

Срещата се проведе с домакинството на Областната управа в Бургас и се организира от Търговско-индустриална камара - Бургас, с участието на МОСВ и РИОСВ - Бургас и Българската стопанска камара (БСК).

Заместник-министър Николай Сиджимов представи пред местния бизнес политиките на МОСВ за ограничаване на въздействието върху околната среда и прилагане на новите изисквания на ЕС.

Експерти от МОСВ говориха по въпроси, свързани с предстоящото ново европейско законодателство в областта на климатичните политики, управлението на отпадъците и индустриалните емисии, проблеми при контрола по прилагане на законодателството по околна среда и отговаряха на въпроси на бизнеса.

Боряна Каменова – директор на дирекция „Политики по изменение на климата“, разясни европейската схема за търговия с емисии и въвеждането на нова схема за търговия за сгради и транспорт; въвеждането на механизъм за въглеродна корекция на емисиите по границите; включване на корабоплаването в европейската схема за търговия с емисии и измененията в сектора на въздухоплаването.

София Атанасова - експерт в дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“, запозна аудиторията с новото законодателство, проблеми и решения за управление на отпадъците в стопанския сектор, а Людмил Вълчковски - експерт в дирекция „Екологична оценка, оценка на въздействието върху околната среда и предотвратяване на замърсяването“, постави акцент върху промените в европейската директива за индустриалните емисии и разрешителните режими.

Практиките за контрол по прилагане на законодателството и разрешителните режими по околна среда бяха обяснени от Ваня Димитрова – директор на дирекция „Национален координационен център“, и Павел Маринов - директор на РИОСВ Бургас.

От страна на БСК в срещата участваха Мария Минчева – заместник-председател и член на УС, Илиана Павлова – главен директор на Център „Чиста индустрия“, и Димитър Бранков – съветник по околна среда. Бургаският бизнес беше представен от председателя на ТИК-Бургас Жорж Дерелиев и неговия екип, собственици на компании, представители на мениджърски екипи, специалисти по екология и опазване на околната среда и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.