1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започна изолирането на опасни стълбове от електроразпределителната мрежа в Североизточна България

Започна изолирането на опасни стълбове от електроразпределителната мрежа в Североизточна България

Снимка:

Целта е опазване както на застрашения ловен сокол, така и на други птици

Акцията е резултат от подписан в края на 2012 г. меморандум за сътрудничество между Българското дружество за защита на птиците и Енерго Про мрежи АД. Споразумението е в рамките на проекта за опазване на ловния сокол в Североизточна България, Румъния, Словакия и Унгария, финансиран по програма LIFE+ на Европейски съюз, съобщиха от БДЗП.

„Ловният сокол е характерна за откритите степни райони хищна птица и типичните му местообитания в Европа са низинните лесо-степи, селскостопанските площи и предпланините. В миналото видът е обитавал обширни части от страната, но напоследък въпреки наличието на подходящи местообитания се среща на много малко места в България“, припомни за AGRO.BG д-р Петър Янков, научен ръководител на проекта. „Един от големите рискове за тази птица са необезопасените електрически стълбове в местата, които обитава. Вероятно по такава причина през 2012 г. в България загива снабденият със сателитен предавател словашки ловен сокол Славка, която прекара в нашата страна повече от половин година“.

С изолирането на стълбове в най-опасните участъци в Североизточна България се елиминира една много сериозна заплаха, която възпрепятства връщането на ловния сокол като гнездящ вид в България.

Усилията на природозащитниците са насочени към обезопасяване на стълбовете, тъй като най-често птиците намират гибелта си по електропроводите поради токов удар при кацане. Сред жертвите ежегодно се откриват стотици бели щъркели, както и световно застрашени видове като ловния сокол, царския орел, египетския лешояд. Същевременно предизвиканите от птици токови удари често водят до аварии и спиране на електрозахранването на цели селища.

Събраните от Българското дружество за защита на птиците данни за конкретни случаи на гибел на птици, позволяват определянето на най-рисковите участъци. Така по проекта са осигурени средства за закупуване на специални пластмасови изолатори, с каквито се предвижда да бъдат обезопасени 600 стълба в районите, където се среща ловния сокол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.