1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започна кампания за доброволна охрана на гнезда на египетски лешояди 2017

Започна кампания за доброволна охрана на гнезда на египетски лешояди 2017

България в момента приютява около 35% от популацията на египетския лешояд на Балканите

И тази година египетският лешояд се нуждае от вас! В очакване сме на новите стражи на един световно застрашен живот. Готови ли сте да „дарите себе си“ – за първи път или пореден?

Какво се случи досега:

От началото на кампанията „Дари себе си“ през 2014 до момента се включиха над 40 доброволци, включително гости от Канада, Литва, Германия и САЩ.

През септември 2015 г., благодарение на сигнал на охранител на гнездо в северна България – Краси Манев, бе спасено единственото малко египетско лешоядче в Ломовете. От 2012 г. досега с помощта на охранителите са спасени общо 10 малки.

Информация за кандидатите:

Необходимо е доброволците да бъдат поне 7 последователни дни на терен в периода 15 юли – 15 август. Кандидатите трябва да имат готовност да прекарат светлата част на деня (понякога при лоши метеорологични условия) в наблюдения и водене на орнитологичен дневник; да спазват методиката и указанията за поведение. За дейността няма осигурени средства, затова е необходимо доброволците сами да покриват разходите си по време на престоя.

Защо охрана на гнезда:

Охраната на гнезда минимизира риска от безпокойство и бракониерство, които са рискови фактори в периода на мътене. След излюпването на малките, наблюдаваме гнездата, за да предотвратим случайно падане от гнездото или неуспешен първи полет.

Опазването на живота на всяко едно малко египетско лешоядче е от ключово значение за подсигуряване бъдещето на вида у нас. България в момента приютява около 35% от популацията на египетския лешояд на Балканите. Установената тенденция в страната е повече от тревожна – за последните 30 години видът е намалял с 80%.

Включи се в кампанията за доброволци за охрана на гнезда „Дари себе си“!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.