1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва преброяването на застрашените птици

Започва преброяването на застрашените птици

В Добруджа стартира уникален проект за опазване на червеногушата гъска

Среднозимно преброяване на птиците ще се проведе на 14, 15 и 16 януари, съобщи Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците. То ще се осъществи съвместно с експерти по околна среда и  други природозащитни организации. Съвместно с преброяването в Добричка област стартира проект по европейската програма Life + „Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска". Проектът с е изпълнява от БДЗП с партньори Кралското дружество за защита на птиците - Великобритания, Тръст за дивите птици и влажните зони - Великобритания, Ловно-рибарско сдружение - Шабла и Земеделска кооперация „Кирилови" ООД - село Крапец. В нашата дейност особено важно е сътрудничеството на земеделските поризводители, посочва още Петър Янков.

Първите ята от червеногуши гъски вече са пристигнали да зимуват на Дуранкулашкото и Шабленското езеро. Ежегодно водните басейни по Северното Черноморие приютяват до 80 % от световната популация на застрашения вид гъски.

За първи път тази зима част от птиците ще бъдат снабдени с пръстени и сателитни предаватели, уточниха още от БДЗП. Специално за научния експеримент в Шабла пристига група от британски експерти и журналисти от водещи медии като ВВС и Euronews. Целта на мониторинга по проекта на програма Life + е да се набележат мерки за опазване на вида и неговите зимни местообитания.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.