1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва реализацията на проекта за интегриран воден цикъл в Стара Загора

Започва реализацията на проекта за интегриран воден цикъл в Стара Загора

Официалната церемония „първа копка” ще се състои на 19 юли

В Стара Загора ще започне реализацията на проекта за интегриран воден цикъл, съобщиха от пресцентъра на общината. Официалната церемония „първа копка” по повод започването на дейностите ще се състои на 19 юли от 14.30 часа в кв. „Кольо Ганчев”. Проектът е одобрен за финансиране по процедура BG161РО005/10/1.11/02/16 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации с над 10 000 еквивалент жители", по приоритетна ос 1 - „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места с над 2000 екв. жит. и в населени места с под 2000 екв. жит., попадащи в градски агломерационни ареали" на Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г."
Бенефициент е Община Стара Загора. Стойността на проекта е40 399 582 лв.
Кохезионен фонд: 31333 916 лв.

Национално съфинансиране: 7 833 479 лв. Финансиране от Община Стара Загора: 1232187 лв. Продължителността на проекта е 30 месеца.

Целта на проекта е изграждане, рехабилитация и реконструкция на канализационната мрежа на гр. Стара Загора и прилежащото с. Богомилово, с цел намаляване на несъответствията по отношение на дела от населението, включено към канализационната система, както и постигането на съответствие с Директива 91/271/ЕИО и на Националното законодателство.

Проектът е насочен към:
- Изграждане на нова канализационна мрежа в съответствие с капацитета на Пречиствателната станция за отпадъчни води и разрешително за заустване в гр. Стара Загора и канализационна мрежа в с. Богомилово;
- Разширение на главни колектори и отливен канал в централна градска част и кв. АПК за преустановяване на преливане и достигане на разредена вода до ПСОВ, което води до компрометиране на нейната работа;
- Реконструкция и модернизация на водоснабдителна мрежа в кв. АПК. Дейности по проекта:
- Дейност: Проучване и проектиране - Дейност: Строително-монтажни работи
- Дейност: Доставка на машини и съоръжения
- Дейност: Техническа помощ за организация и управление на проекта
- Дейност: Одит
- Дейност: Надзор по време на строителството Очаквани резултати:
В резултат на изпълнението на настоящия инвестиционен проект се очаква да се реализират следните обекти от канализационна и водоснабдителна мрежа на гр. Стара Загора и с. Богомилово:
- Главен колектор II', Главен колектор I (OK525-519-4616-4615-830) и отливен канап на Дъждопреливник I-2 и Профил II-16; - Главен колектор VII (РШ47-Дъждопреливник VII-3-РШ51);
-Отливен канал на Дъждопреливник VII-З;
- Канализация на кв. Кольо Ганчев-запад";
- Канализация на кв. АПК;
- Водоснабдяване в кв. АПК;
- Канализация с. Богомилово.

Изпълнител на СМР по проекта е Обединение „Воден проект Стара Загора", в състава на което участват: „Трейс Груп Холд" АД, „ПИ ЕС АЙ" АД, „Водстрой 98" АД, „Инфраструктурно строителство" ЕООД.

На церемонията ще присъстват министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова, ВиК ЕООД - асоцииран партньор по проекта, председателят на Съвета на директорите на „Трейс Груп Холд" АД Галин Михайлов, изп. директор на „Пи Ес Ай" АД Латьо Латев, представители на РИОСВ Стара Загора, Басейнова дирекция Пловдив и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.