Заселиха елени лопатари край крумовградското село Тинтява

Експертите на „Новото тракийско злато“ се надяват приспособяването на животните да протече успешно

Първите пет от общо тридесет елени-лопатари от няколко седмици са в района на село Тинтява (община Крумовград). Това е част от усилията на „Новото тракийско злато“ (НТЗ) да възстанови елена лопатар в целите Източни Родопи.

През първите няколко месеца елените ще останат във временно заграждение, което ще бъде демонтирано през пролетта и елените ще бъдат пуснати свободно в природата. Експертите на НТЗ се надяват приспособяването на животните да протече успешно.

Елените лопатари са изчезнали от тази част на Източните Родопи преди десет века. За възвръщането им сега в този район НТЗ работи съвместно с ловната дружинка на Тинтява и с ловното дружество „Сокол“ в Крумовград. Така със съвместни усилия ще бъде гарантирано населването на красивите горски животни в този район.

Една от важните роли, които елените лопатари играят в природата, е да поддържат мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион. Косвено елените лопатари правят Източните Родопи по-привлекателни за туристи, а така се увеличават доходите на местното население.

Елените лопатари за Тинтява са взети от района на дивечовъдното стопанство „Студен кладенец“, където има близо 1 500 екземпляра.

Възстановяването на елена лопатар в целите Източни Родопи е част от по-голяма програма на „Новото тракийско злато“ за връщане в природата  на различни тревопасни животни в този район като родопското късорого говедо, дивите коне (тарпани), благородните елени и елените лотапари.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.