1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заселиха елени лопатари край крумовградското село Тинтява

Заселиха елени лопатари край крумовградското село Тинтява

Експертите на „Новото тракийско злато“ се надяват приспособяването на животните да протече успешно

Първите пет от общо тридесет елени-лопатари от няколко седмици са в района на село Тинтява (община Крумовград). Това е част от усилията на „Новото тракийско злато“ (НТЗ) да възстанови елена лопатар в целите Източни Родопи.

През първите няколко месеца елените ще останат във временно заграждение, което ще бъде демонтирано през пролетта и елените ще бъдат пуснати свободно в природата. Експертите на НТЗ се надяват приспособяването на животните да протече успешно.

Елените лопатари са изчезнали от тази част на Източните Родопи преди десет века. За възвръщането им сега в този район НТЗ работи съвместно с ловната дружинка на Тинтява и с ловното дружество „Сокол“ в Крумовград. Така със съвместни усилия ще бъде гарантирано населването на красивите горски животни в този район.

Една от важните роли, които елените лопатари играят в природата, е да поддържат мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион. Косвено елените лопатари правят Източните Родопи по-привлекателни за туристи, а така се увеличават доходите на местното население.

Елените лопатари за Тинтява са взети от района на дивечовъдното стопанство „Студен кладенец“, където има близо 1 500 екземпляра.

Възстановяването на елена лопатар в целите Източни Родопи е част от по-голяма програма на „Новото тракийско злато“ за връщане в природата  на различни тревопасни животни в този район като родопското късорого говедо, дивите коне (тарпани), благородните елени и елените лотапари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.