1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Затоплящият се климат повишава риска от наводнения

Затоплящият се климат повишава риска от наводнения

С всеки по-висок градус, количеството изпарена вода се увеличава със 7%, а валежите с 1-2%, сочи изследване

Затоплянето на климата увеличава риска от наводнения, защото по-топлата атмосфера задържа повече влага. С всеки по-висок градус, количеството изпарена вода се увеличава със 7%, а валежите с 1-2%. Това са данните, на които се позовават британските учени от Оксфордския университет. Те започват изследването си, за да разберат какви са причините за големите наводнения в Англия и Уелс през 2000 г. и за пръв път изчисляват количествено зависимостта между климатичните промени и риска от наводнения, пише "Дневник".

Промяната на количеството валежи ще бъде един от най-критичните фактори, следствие на промяната в климата. И макар в момента валежите да са много по-трудни за прогнозиране, в сравнение с температурите например, учените смятат, че в бъдеще това ще се промени.

Влажните региони на земята ще стават все по-влажни, а сухите – все по-сухи като се изтеглят към полюсите. В Европа ще има по-влажни зими и по-сухи летни месеци, като очакванията са най-вече за Централна и Южна Европа.

Затоплящият се климат ще разреди честотата на валежите, но за сметка на това те ще са по-обилни, което често значи и по-опустошителни. С тази тенденция се повишава и рискът от наводнения.

Обилните дъждове често са вредни за почвата и могат до я направят неизползваема за години напред. Те предизвикват т.нар. водна ерозия, която напълно или частично отнася повърхностния – богат на хумус, почвен слой и така растителността в крайна сметка загива. Възможно решение на този проблем със сериозен потенциал е превантивното залесяване на уязвимите райони, което намалява скоростта на водата и пази флората.

При прогнозирането, обикновено се взимат под внимание атмосферните процеси в рамките на 50-100 км надморска височина, което ограничава възможността да се оценят ефектите на планините и крайбрежията, т.е. малките по мащаб процеси, като конвекцията, се изчисляват средно приблизително и от там с неголяма точност.

Климатичните модели и наблюдения постоянно се подобряват и надеждността на прогнозите ще се увеличи значително през следващите няколко години, коментират от "Гардиън". Новите сателити и подробни модели ще отворят вратите за нови изследвания за кръговрата на водата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.