1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Затворената граница с Македония е причина за обезлюдяването на десетки села в Малешевска планина

Затворената граница с Македония е причина за обезлюдяването на десетки села в Малешевска планина

Вече над 30 години местните хора чакат да заработи КПП-Клепало

Затворената граница с Македония е причина за обезлюдяването на десетки села в Малешевска планина. Местните хора се бунтуват, че браздата така и не се отвори, което обрича селищата на изчезване от картата на страната ни.

"За последното преброяване на населението оцеляхме, но за следващото няма кой да броят тук", твърдят селяните. Те настояват най-сетне да се отвори границата със западната ни съседка. Вече над 30 години чакат да заработи КПП-Клепало и целият регион да се оживи, пише "Стандарт".

Но историческото за тукашните жители събитие все се отлага. Преди няколко години дори се стигна до избор на фирма, която да асфалтира 30-километровото шосе от общинския център Струмяни до границата, но нещата пак се отложиха. А селата се топят застрашително в последните 20 години.

В някои от тях вече не живее никой. В голяма част от останалите пък има по десетина, най-много 20 души. Възрастта на почти всички е над 60 години. Младите отдавна бягат от родните си места. Причината за обезлюдяването на населените места е липсата на поминък. Преди да сдаде властта премиерът Бойко Борисов и македонският му колега се договориха за отварянето на границата, това е единственият шанс за възраждането на селищата в нашата община, категорични са местните хора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.