1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Затвориха карусели 7 и 8 във френския завод за автомобилни части

Затвориха карусели 7 и 8 във френския завод за автомобилни части

Заводът обжалва пред Районния съд наложената парична санкция от половин милион лева от РИОСВ-Русе

След часове разговори и различни причини за отлагане, екипите от Регионалната инспекция по околната среда и водите най-накрая успяха да запечатат карусели 7 и 8 във френския завод за автомобилни части в Русе. На място, заедно с екипите на Регионалната инспекция по околната среда и водите, пристигна и патрулен екип на полицията, който трябваше да осигури безпрепятственото запечатване на халетата. Точно в 10 часа работещите от сутрешните смени бяха изведени от цеховете. Никой обаче не беше наясно каква точно е причината. Първоначално, това беше прието, като извеждане на персонала заради затварянето за цеха. След това в публичното, а дори и в медийното пространство, се заговори, че било противопожарно учение, а последната версия – че работниците са били изведени в знак на протест от ръководството на завода срещу предстоящото пломбиране на машините за каруселно леене на алуминиеви автомобилни части.

Източници, цитирани от телевизия Агро ТВ коментираха, че целта на целия сценарий била само една – да се спре прилагането на заповедта на директора на Екоинспекцията за затваряне на карусели 7 и 8 в трето хале на завода, както и спирането на производството  там.

До прилагането на тези мерки се стигна след множество констатирани нарушения от страна на завода, както и замърсяване на въздуха в Русе. След продължили часове наред разговори, в крайна сметка халето беше запечатано в следобедните часове.

Всъщност каруселите  не са първите, който се запечатват по този начин. Преди година същата „съдба” сполетя и карусел 2. Докато течеше делото, с което мярката се обжалваше, оборудването за леене беше изнесено тихомълком след разбиване на пломбата. Вчера пък френският завод за автомобилни части в Русе обжалва пред Районния съд наложената парична санкция от половин милион лева от Екоинспекцията. На следващото заседание по делото през декември ще бъдат разпитани двама професори от Българската академия на науките.

Автори: Силва Агопян, Теодора Узунова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.