1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Зелена седмица” - 23 - 26 юни - Брюксел

„Зелена седмица” - 23 - 26 юни - Брюксел

Община Бургас - с ярко участие в европейската екологична инициатива

„Общините ще бъдат катализатори за постигане на реални резултати по отношение на енергийната устойчивост и стабилност". Това заяви заместник - кметът на Община Бургас по евроинтеграция и екология Ивелина Василева в рамките на инициативата „Зелена седмица" 2009 в Брюксел. Участието е по покана на Европейската Комисия и Международната организация „Местни власти за устойчиво развитие" /ICLEI/, в която членува и Община Бургас.

Инициативата се провежда от 23 до 26 юни в Брюксел под мотото „Промяна на климата: действия и адаптиране". Четири са основните теми, които са поставени за разглеждане в тазгодишното издание - „Политика за климата на ЕС", „Международно измерение", „Живот с промяна на климата" и „2050 Визия: общество без въглерод".

Г-жа Василева бе единственият български представител на община, поканен да говори по темата „Мобилизиране на местните власти" заедно с Председателя на Комитета на регионите Мишел Делбар.

В презентацията си на тема „Местните действия за климата - възможности за преминаване към устойчива енергия" зам.-кметът Ивелина Василева постави акцент върху опита на Община Бургас в проекти, свързани с въвеждането на мерки за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради, разработване на интегриран транспортен план, мониторинг на атмосферния въздух и др.

Европейската инициатива „Зелена седмица" е най-голямото годишно събитие в областта на опазването на околната среда, организирано ежегодно от Дирекция „Околна среда" на Европейската Комисия. В него участват повече от 5 000 представители на местни и регионални власти от Европа, неправителствени организации и медии.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.