1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Зелени Балкани": Младо царско орле не успя да излети успешно при връщането му в природата

"Зелени Балкани": Младо царско орле не успя да излети успешно при връщането му в природата

Снимка:

Птицата повторно е настанена в Спасителен център

Младото царско орле – Калина, както го нарекоха природозащитниците, не успя да излети успешно при връщането му в природата.

Повече от месец екипът на Спасителния център към "Зелени Балкани" полага грижи за младото орле и опитва да го излекува, и възстанови от травмите му, след като през август орлето бе прието от "Зелени Балкани" в безпощотно състояние, и с наранено крило.

Постепенно младата Калина успя да укрепне, храни се сама и даде надежди, че ще успее да се адаптира при последващото и връщане в природата. Така на 11.10. 2011 съвместен екип на "Зелени Балкани" и БДЗП, които по-рано бяха спасили орлето, предприеха акция за освобождаването му в естествената среда.

За връщането на орлицата в природата експертите избраха района на Сакар планина – мястото, където е излюпен младият  царски орел. За съжаление, орлето не успя да излети при освобождаването му, въпреки че направи няколко опита за прелитане ниско над земята. Вероятно здравословните проблеми на орлето са доста сериозни и за момента не са отшумели.

Така царският орел повторно бе настанен в Спасителния център, където екипът на "Зелени Балкани" ще продължи да прилага различни терапии и подходи с цел да направи всичко възможно орлето да се възстанови напълно и да придобие умения да лети и живее самостоятелно. В случай, че тези опити не успеят, Калина ще остане в Спасителния център, и ще бъде част от размножителната и образователна програма на Центъра.

"Този случай за пореден път доказва, че не винаги ние, като експерти, успяваме да помогнем напълно на бедстващите диви животни, колкото и усилия да полагаме. В случая представители на две различни природозащитни организации се постараха да дадат още една възможност на младия орел, но за голямо съжаление на всички, усилията не можаха да доведат до пълен успех! Все пак не трябва да се отказваме и да продължаваме да правим всичко възможно за спасяването на редките и защитени видове", споделят експертите от организацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.