1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Зелени Балкани": Паркът "Бедечка" трябва да бъде съхранен

"Зелени Балкани": Паркът "Бедечка" трябва да бъде съхранен

Преди седмица стотици старозагорци протестираха с искане за запазването му срещу готвеното застрояване

"Паркът "Бедечка" трябва да бъде съхранен във вида, в който се намира в настоящия момент, като всяка намеса увреждаща комплекса от живи организми и нежива природа би била противозаконна". Това заявяват експерти от "Зелени Балкани". Забрана за строеж на всякакъв вид сгради и съоръжения по смисъла на Закона за опазване на околната среда в парка предписват експертите.

Те се позовават на българското природозащитно законодателство и предлагат забрана за култивиране на земи на територията на парка, както и за променяне и коригиране на коритото на реката. Еколозите предлагат и съхраняване на естествено възникналия храстов подлес, явяващ се основен фактор за гнезденето на пойни птици в парка, отбелязва БГНЕС.

В същото време приетият преди половин година подробен устройствен план заплашва да превърне коритото на реката в "заден двор" на постройки от двете й страни. До средата на месеца работна група от общинари ще трябва да реши как да защити парка, след като преди седмица стотици старозагорци протестираха с искане за запазването му срещу готвеното застрояване, а от половин година текат различни граждански акции по този повод.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.