1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Земна бактерия е адаптивна към среда, сходна с тази на Марс

Земна бактерия е адаптивна към среда, сходна с тази на Марс

Снимка:

Serratia liquefaciens присъства в широк спектър екологични ниши със средни температури

Бактерия, устойчива на екстремни условия на Земята, изненада учените с адаптивността си към среда, сходна с тази на Марс - ниско налягане, студ и богата на въглероден диоксид атмосфера.

Serratia liquefaciens може да се открие в човешката кожа, коса и бели дробове, както и в риби, водни организми, листа и корени на растения.

"Тя присъства в широк спектър екологични ниши със средни температури", обяснява пред Reuters микробиологът Андрю Шюргер от Университета на Флорида. Данните на издържливостта й при екстремни условия може да промени представите за това къде трябва да се търси извънземен живот, допълва агеницята.

Бактерията обикновено вирее на морското равнище, но учените се изненадали, че тя може да се размножава в експериментална камера с понижено налягане, симулираща това на Марс, обяснява още Шюргер. Разликата е значителна - на морското равнище на Земята налягането е около 1 бар (1000 милибара), докато на Марс е 7 милибара.

"Нямахме основание да предположим, че тя би оцеляла при 7 милибара. Включихме я в изследването, просто защото ни беше под ръка и сме сваляли подобни организми от космически апарати", казва още ученият. Една от задачите на екипа му е била да провери има ли опасност Марс неволно да бъде "замърсен" със земни микроби и микроорганизми. Откритието отваря вратата за хипотези, че има земни организми с потенциал да се развиват на марсианската повърхност, пише "Дневник".

Но има едно ключово условие - за да оцелеят, те трябва да бъдат защитени от силната ултравиолетова радиация, която непрекъснато облъчва повърхността на Червената планета. Друго изискване е организмите да имат достъп до вода, органичен въглерод и азот.

Учените не очакват марсоходът Curiosity на американската космическа агенция да открие живот на мястото, където работи, защото то е изключително суха долина на кратера Гейл близо до марсианския екватор. Те обаче се надяват чрез анализ на скалите и отлаганията по повърхността да разберат, дали някога на планетата, която по условия е най-близко до тези на Земята, е имало живот.

Досега повечето усилия за откриване на земни микроорганизми, способни да оцеляват в марсианска среда, бяха насочени към т.нар. екстремофили, откривани единствено в много враждебни места, където е изключително киселинна, студена и суха среда.

Но два вида екстремофили, тествани заедно с Serratia liquefaciens и други микроби, не са оцелели в експеримента, възпроизвеждащ не само ниското налягане на Марс, но и студената и богата на въглероден двуокис атмосфера.

Последвалото изучаване на около 10 хиляди други микроби, изтеглени със сондаж от 12-21 метра дълбочина в сибирската вечно замръзнала почва, установи, че 6 вида карнобактерия също могат да оцелеят и да се размножават в "марсианската камера" в Лабораторията за космически живот близо до космическия център "Кенеди" във Флорида.

Следващата фаза на експеримента ще подложи организмите на изпитание дали биха оцелели при още по-екстремни условия с много солена, безводна и силно радиационна среда. Ще се изследват още генетичните промени и метаболизма на Serratia liquefaciens

"В търсенето на живот на друга планета, трябва да започнем поне от нещо, с което разполагаме. Нямаме марсианска бактерия да експериментираме с нея, или поне не още, така че трябва да работим с устойчиви микроорганизми, способни да се развиват на друго място. Ако никога не открием микроб, който би могъл да вирее на друга планета, има логика да заключим, че може би никъде другаде няма живот.

Данните от изследването са публикувани в последния брой на Proceedings of the National Academy of Sciences за 2012 г. на и в списание Astrobiology от тази седмица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.