1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жеги и бури нанесоха най-големите щети през 2019 г.

Жеги и бури нанесоха най-големите щети през 2019 г.

Комбинацията от високи температури и силни бури с градушки доведе през миналата година до най-големите щети. Това установяват специалисти от голяма презастрахователна компания в своя годишен доклад за природните катаклизми.

Дългата суша през лятото, заедно с високите температури, нанесе големи загуби за селското стопанство в много европейски държави. Едно единствено явление – градушка с размерите на топче за голф – причини през юни щети за над 1 милиард евро в Мюнхен и околностите.

Подобни градушки имаше и месец по-късно. Ледени късове, големи колкото портокали, паднали по адриатическото крайбрежие, разбиха автомобили и покриви и раниха много хора. Като цяло летните бури през миналата година са коствали на застрахователите близо 2 милиарда и 200 милиона евро, сочат данните.

Според експертите такива екстремни метеорологични явления ще зачестяват заради климатичните промени. Затова е необходимо да се инвестира в системи за ранно предупреждаване и да се строи с по-здрави материали, настояват от бранша.

В глобален мащаб миналогодишните щети от природни катаклизми се оценяват на 134 милиарда евро, от които само 46 милиарда са били покрити от застрахователни полици. Най-големите регионални загуби причиниха два тайфуна в Япония – за 17 и 9 милиарда долара. С 6 милиарда долара следва ураганът Дориан, който опустоши Бахамските острови и части от източното крайбрежие на Съединените щати.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.