1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жителите на Земята ще имат рядък шанс да станат свидетели на преминаването на Венера пред Слънцето

Жителите на Земята ще имат рядък шанс да станат свидетели на преминаването на Венера пред Слънцето

От България пасажът ще може да се наблюдава на 6 юни рано сутринта

Уникално астрономическо явление ще се наблюдава от Земята - преминаването на Венера пред Слънцето. Следващата възможност да се види небесният феномен ще е чак през 2117 година. От България пасажът ще може да се наблюдава на 6 юни рано сутринта.

Жителите на Земята ще имат рядък шанс да станат свидетели на преминаването на Венера пред Слънцето. Втората планета в Слънчевата система ще пресече линията между Земята и Слънцето и ще изглежда като малка тъмна точица на фона на слънчевия диск. Тези пасажи са изключително редки и се очакват с огромен интерес от учените.

Феноменът е наблюдаван още от 17 век. Пасажите стават по двойки, с интервал от 8 години през 105 или през 121 години. Първият за 21 век беше през 2004 година и сега е второто.

Пасажът ще може да се наблюдава от Северна Америка утре следобяд и вечерта, докато в Европа и Азия това ще стане няколко часа по-късно. Явлението ще може да се види с телескоп и от България. Националната астрономическа обсерватория съобщава на сайта си, че от нашата страна ще може да се наблюдава края на пасажа на Венера пред слънчевия диск от момента на изгрева на Слънцето на 6 юни в 5:29 часа за Варна и в 5:49 часа за София.

Астрономите предупреждават, че задължително трябва да си използват защитни слънчеви филтри за очите, както при наблюдение на слънчеви затъмнения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.