1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Животните в Исландия отровени от вулканична пепел

Животните в Исландия отровени от вулканична пепел

Овце, говеда и коне бяха прибрани в различни убежища на закрито

Животновъди в Южна Исландия отчаяно се чудят как да предпазят своите животни от отравяне с вулканична пепел предаде vesti.bg. Животните рискуват да се отровят с флуорид, ако вдишат или погълнат твърде много от него, което може да причини вътрешно кървене, дълготрайно увреждане на костите и изпадане на зъбите.

Овце, говеда и коне бяха прибрани в различни убежища на закрито, след като първоначално се заблудиха в мъглата от пепел в районите около изригналия вулкан.
Те бяха покрити с твърд слой сива пепел, дебела около 10 см. Водните басейни пък са се превърнали в подобна на цимент кал, а гъските едва летят, тъй като крилата им са натежали от отложилия се прах. 

На 18 април фермерите се събраха и организираха търсене на стотици коне, които се паникьосаха и изгубиха, след като вулканичният облак обърна деня в нощ. Съдържащият се в него флуорид предизвиква киселини в стомаха на животните, разяжда вътрешностите им и причинява кръвоизливи. Той се свързва с калция в кръвта и след дълга изложеност в продължение на дни води до отслабване на костите и изпадане на зъбите.

Единственото възможно решение на този етап е животните да се затворят в плевник, където да им бъде носена храна и вода, докато земята е заразена.От асоциацията за развъждане на коне предупреждават, че известните с издръжливостта си исландски понита няма да издържат на ужасните условия, ако всичко това продължи. Изригванията от вулкана Ейяфятлайокутл в Исландия са станали по-интензивни и към територията на Великобритания се носи нов облак вулканична пепел, съобщи британската Национална служба за контрол на въздушния трафик. Вулканът Ейяфятлайокутл изхвърля между 150 и 300 хиляди тона въглероден двуокис на ден. "Последните данни от метеорологичните служби показват, че обстановката някои райони на страната се влошава", съобщили от Националната служба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.