1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Значителен спад в броя на пчелите има тази година в Англия

Значителен спад в броя на пчелите има тази година в Англия

Причината за това е късната и студена пролет, сочи доклад

Значителен спад в броя на пчелите, пеперудите, молците и другите крилати насекоми има тази година в Англия. Причината за това е късната и студена пролет, а заключението е част от доклад на Националния тръст  в Обединеното кралство, цитиран от BBC.

Организацията предупреждава, че намалелият брой на крилатите насекоми може да доведе и до недостиг на храна за редица птици, както и за прилепите. Шестмесечното проучване оценява състоянието на растенията и животните в Англия, Уелс и Северна Ирландия и излиза със списък с "печеливши и губещи" от промените в сезоните.

Кокичетата, синчецът и нарцисът например са сред "победителите", които имат "невероятно дълги сезони на цъфтеж", а в списъка на "губещите" са два вида пчели, които са се борили за оцеляването си в лошото време през май. Спадът в техния брой ще има негативен ефект за растителното опрашване, което е от изключителна важност за всички живи същества, включително и за хората.

В списъка са и пеперудите, които са били "много ограничен брой" тази година заради комбинация от непостоянната пролет и миналогодишното изключително влажно лято. Броят на молците е спаднал заради студени, мокри или ветровити нощи през последните няколко месеца, пише "Дневник".

"Губещи" сред птиците са лястовиците, бързолетите, коприварчето, защото всички те се хранят с насекоми, които улавят във въздуха. В следващите месеци тези видове птици ще се борят за своето оцеляване. Популациите на някои морски видове птици, като корморана например, също са силно ощетени заради ветровитото време по крайбрежието на Шотландия и Северна Англия през март.

Матю Оутс, работил по доклада, коментира: "Тази година зимата се задържа прекалено дълго време. Подобно закъснение на пролетта не се е случвало от 1966 г. насам." Забавянето на пролетта, което започна с най-студения март за последните 50 години, означава също жаби, които се опитват да се размножат във все още замръзнала вода, но и много цъфтящи растения в градините и в природата, като дрян, бъз и люляци - разцъфнали със седмици по-късно от нормалното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.