1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Аграрната комисия прие новата стратегия за горите на ЕК

Аграрната комисия прие новата стратегия за горите на ЕК

Дървото е единственият природен възобновяем ресурс, който може да замени енергоемките материали

 

Устойчивото управление, основано на подхода "отдолу нагоре", е от ключово значение за запазването на горите в Европейския съюз и услугите, които те предоставят. Това се казва в проекторезолюцията относно новата стратегия за горите, приета от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европарламента. 
 
В одобрения доклад, изготвен от германския депутат Улрике Мюлер от Обнови Европа, се подчертават важността и разнообразието на горите и се отправя призив за устойчиво управление, разработено съвместно със собствениците.
 
Признавайки множеството екосистемни услуги и социално-икономически функции, които горите предоставят, включително смекчаване на изменението на климата и създаване на повече от два милиона работни места, евродепутатите настояват за балансирано прилагане на стратегията. Дървото е единственият природен възобновяем ресурс, който може да замени енергоемките материали. Следователно в доклада се предлага Европейският съюз да подкрепи по-широкото използване на варианти за заместители на основата на дървесина. Управлението трябва да се развива на национално, регионално и местно ниво. Аграрната комисия призовава за обща дефиниция и картографиране на първични и стари гори, които имат ключова роля за опазването на биологичното разнообразие, улавянето на въглерод и осигуряването на прясна вода. Докладът предлага да не се подкрепят монокултури от фондовете на Европейския съюз.
 
Депутатите отчитат, че повече от половината от наличните средства не са използвани за горски мерки. Затова призовават държавите членки да премахнат административните тежести за използването на текущите средства. В тази връзка специално внимание следва да се обърне на дребните горски стопани, които създават значителен дял от частните собственици. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.