1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Българското биопроизводство разполага с уникален шанс

Българското биопроизводство разполага с уникален шанс

То трябва да си постави високи цели, казва Слави Трифонов, председател на Националната биоасоциация

 

Зелената сделка и стратегията „От фермата до трапезата“ дават уникален шанс за развитие на българското биологично производство. То трябва да си постави висока цел – достигане на повече от 9% биологични площи до 2030 година. Такава е позицията на Националната биоасоциация, с председател Слави Трифонов.

Европейските цели са ясно поставени – на територията на целия Европейски съюз биоплощите да достигнат 25 % до края на 2030 година. „Мисля, че сега се предоставя една от най-добрите възможности за нас, българските биопроизводители и то в този програмен период, тъй като биологичното производство е сектор с приоритет в ЕС“, казва Трифонов.

Стратегията „От фермата до трапезата“ също отваря добри възможности пред производителите на биологични продукти. Според председателя на Националната биоасоциация страната ни има уникален шанс да увеличи дела на биологичното производство по следните причини:

„След голямата индустриализация по време на социалистическото ни развитие, изведнъж всичко се срина през 90-те години. За сметка на това, земята, въздухът, в голяма степен и водата са много по-чисти днес, отколкото бяха в края на 80-те години. Затова тази възможност – да увеличим площите с биологично производство, трябва да използва“.

За да се реализират успешно целите на Зелената сделка, е нужна добра нормативна база на национално ниво. И летвата да бъде вдигната по-високо – от сегашните два до 9% ръст на българското биологично производство е програма минимум. Могат и трябва да бъдат заложени по-високи цели, смята Слави Трифонов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.