1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Димитър Станчев – с европейска награда за иновативен проект

Димитър Станчев – с европейска награда за иновативен проект

Биопчеларят представи България на европейския конгрес на младите фермери

 

Приключи седмото издание на Европейския конгрес на младите фермери, организиран от Европейската народна партия. Тази година форумът с мотото "Младите фермери като ролеви модел за устойчивост" беше проведен изцяло онлайн, а в него участваха повече от 2 хиляди души.

На конгреса 14 млади фермери представиха своите иновативни проекти за устойчивост в селското стопанство. Участниците са от Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Германия, Гърция, Италия, Ирландия, Нидерландия, Португалия, Испания, Румъния и Словения. Журито беше съставено от народни представители от ЕНП, сред които и българския депутат Асим Адемов.

По време на пандемията европейските фермери са гръбнакът на обществото и не позволиха здравната криза да се превърне и в криза на продоволствието. С тазгодишното издание на конгреса Европарламентът оценява по достойнство приноса на стопаните за изграждането на един устойчив и иновативен аграрен сектор.

Една от положителните тенденции през последните две години е, че все повече млади хора отиват на село и се захващат със селско стопанство, и то в по-слабо развити и отдалечени региони. "Тези млади хора са новото поколение предприемачи, които притежават вярата, силата и енергията, с които да преобразят селските региони в атрактивни и живи места за живеене, инвестиции и туризъм", изтъкнаха организаторите.

Сред отличените проекти са социална мрежа за фермери, създадена от австрийци, малка мандра в северозападна Испания и българския пчелар Димитър Станчев от региона на Странджа, притежаващ повече от 2200 кошера. Димитър е роден в созополското село Индже войвода, но е завършил техникума по ветеринарна медицина в Стара Загора. Успешно е защитил два европроекта по Програмата за развитие на селските райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.