1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. ЕК променя двата регламента относно прилагането на схемата за плодове, зеленчуци и мляко в учебните заведения

ЕК променя двата регламента относно прилагането на схемата за плодове, зеленчуци и мляко в учебните заведения

Посещения на ферми и изграждане и поддържане на училищни градини са част от предвидените съпътстващи дейности

 

Европейската комисия подготви изменение на регламентите относно прилагането на схемата за плодове, зеленчуци и мляко в учебните заведения. Очаква се приемането и на двата регламента в средата на декември т.г., а публикуването им в Официален вестник и влизането им в сила през февруари 2022 г. – след края на предвидената двумесечна процедура за съгласуване с Европейския парламент и Съвета, или през април, ако периодът бъде удължен поради възражения от страна на съзаконодателите.

Промените в Регламент 2017/39 се отнасят до разпоредби относно опциите за опростени разходи и изясняване на разпоредбите относно проверките на място на базата на опита, придобит от одитите на ЕК.

Делегиран регламент 2017/40 се изменя по отношение на съпътстващите образователни мерки по училищната схема и подбора и одобрението на кандидатите за помощ. В новия текст е включен неизчерпателен списък с дейности, които могат да се извършват като част от съпътстващите мерки, като например: посещения на ферми, мрежа от овощни градини, организации на производители, звена за преработка на млечни продукти, фермерски пазари, складово сортиране и опаковане на плодове и зеленчуци, земеделски музеи и други подобни дейности; изграждане и поддържане на училищни градини и овощни градини; класове по приготвяне на храна, готвене и дегустация, работилници, лаборатории и други подобни дейности; уроци, семинари, конференции, семинари и други подобни дейности; учебни материали, състезания, игри, образователни викторини, тематични дни или седмици и други подобни дейности.

За да бъде ефективна училищната схема, държавите членки следва да гарантират, че съпътстващите мерки достигат до всички деца, участващи в схемата. В интерес на правната сигурност е включен и текст, че при избора на кандидати за помощ държавите членки гарантират спазването на приложимото законодателство, включително правилата за обществените поръчки.

По отношение на съпътстващи мерки са предвидени към възможните теми и такива, свързани с последиците за общественото здраве и националните здравни съвети и хранителни препоръки за съответната възрастова група. За да се осигури на държавите членки достатъчно време за адаптиране на процедурите е предвидено изменените условия за одобрение на кандидатите за помощ да се прилагат от учебната 2022/2023 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.