1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. ЕК с амбиция за по-силни, по-добре свързани, устойчиви и проспериращи селски райони до 2040 г.

ЕК с амбиция за по-силни, по-добре свързани, устойчиви и проспериращи селски райони до 2040 г.

Пактът за селските райони има три основни цели

 

Европейската комисията вече е започнала да осъществява проверка на въздействието върху селските райони - изискване, което е залегнало в дългосрочната визия за селските райони. Това заяви Януш Войчеховски, като напомни, че съобщението за дългосрочната визия за селските райони от 30.06.2021 г. е първа стъпка към постигане на целите за по-силни, по-добре свързани, устойчиви и проспериращи селски райони до 2040 г. Пактът за селските райони и Планът за действие на ЕС за селските райони са основните компоненти, които ще направят възможно постигането на тези цели. Януш Войчеховски подчерта, че вече са предприети и конкретни стъпки за стартиране на обсерватория за селските райони и извършване на проверката на въздействие върху селските райони.

Януш Войчеховски, отбеляза, че пълните предложения за пакта за селските райони ще бъдат представени на предстоящата конференция на 15-16 юни 2022 г.

„За нас пактът за селските райони има три цели“, обясни той.

„Първо, той ще действа като рамка за обединяване на заинтересованите страни с всички нива на управление на европейско, национално, регионално и местно ниво. Второ, това създава дългосрочен процес, който ще съпътства изпълнението на визията до 2040 г. Пактът също така ще „осигури форум за гласовете на селските райони, които да бъдат чути по-забележимо от политиците и обществото“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.