1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Изграждане на дестилерия по подмярка 4.2 от ПРСР

Изграждане на дестилерия по подмярка 4.2 от ПРСР

Консултантът отговаря на вашите въпроси

 

  По подмярка 4.2 от ПРСР може ли да бъде изградена инсталация за преработка на етеричномаслени култури.

Отговорът е да. Бенефициерът обаче трябва да има 3 години история като производител или преработвател на етеричномаслени култури.

Второто условие е той да попада в категорията микро-, макро- или средно предприятие. Така например, ако произвежда лавандула, може да кандидатства за съдове или поточна линия към инсталацията за извличане на маслото, като по този начин добавя стойност към първоначалния продукт – сухия цвят.

Производството на етерични масла попада в чувствителен сектор, но не всички етеричномаслени култури попадат в него. Допустими инвестиции са строително-монтажни дейности, където да бъде поставена инсталацията, недопустими са разходи, свързани с изкупуването на продукцията или инвестиции в офис помещения.

По подмярката е допустима инвестиция в специфични транспортни средства, но ще трябва да се доказва, че те са пряко свързани с производството или преработката, или съответно - с логистиката или доставката на тези етерични масла. Ако имате нужда от обикновен камион, то той е недопустим. Но ако искате да закупите специфично ремарке, което да превозва лавандулата от полето към преработвателното предприятие, това вече е допустимо като инвестиция.

Ако лавандулата е биологична, то тя задължително трябва да има сертификат за това. Ако вие сте биопроизводител, това ще ви донесе допълнителен брой точки и приоритет по проекта. И нещо много важно: ако се кооперират 4 или 6 производителя, те могат да кандидатстват като група или организация, което ще донесе допълнителни точки към проекта и съответно - по-голяма субсидия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.