1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Копа и Коджека: Биомасата е основният източник на възобновяема енергия в ЕС

Копа и Коджека: Биомасата е основният източник на възобновяема енергия в ЕС

Организацията апелира за включване на биомасата в енергийния микс

 

Копа и Коджека подкрепят амбициозната цел на Европейската комисия за 40% възобновяема енергия, но са на мнение, че това може да се осъществи само чрез включване на биомаса от селското и горското стопанство. Това се казва в декларация на фермерските организации, изпратена до Брюксел.

След като Комисията през юли обяви своята инициатива "Готови за 55", предложенията сега се обсъждат в европейските институции. Ще има дебати в парламента, на които ще се дискутират промени в регламента за възобновяемите енергийни източници. За да постигне целта си, Комисията предлага до 2030 година техният дял да се увеличи не до 32, а до 40%.

За Копа и Коджека това е голямо предизвикателство, но то не е недостижимо, като за целта трябва да се мобилизират всички технологии и да се поставят на равноправна основа. Фермерските организации обаче са против предложението на Комисията да се дава предимство на източници, които не са непрекъснато достъпни, а в същото време да се отхвърля ролята на устойчиво произведена биомаса.

"Тъй като медиите поставят само соларната и вятърната енергия в светлината на прожекторите, мнозина не осъзнават факта, че в момента биомасата е основният източник на възобновяема енергия в ЕС", се казва в декларацията. От тази биомаса се произвеждат биогорива за автомобилите, биогаз за отопление и за електричество, както и пелети. Всичко това дава 60% от потреблението на възобновяема енергия в Европейския съюз, докато от вятър и слънце идват само 35 на сто от електричеството.

Затова от Копа и Коджека настояват за дългосрочна политика, която да включва биомасата в енергийния микс и да гарантира бъдещите инвестиции в сектора.

"Биоенергията е един децентрализиран и базиран в селските региони източник, който помага за диверсификация на енергоснабдяването и който дава допълнителни доходи за фермерите и горските стопани", се казва в заключение на декларацията.

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.