1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българските евродепутати са призовани да гласуват против жестокото насилствено хранене на патици и гъски за фоа-гра

Българските евродепутати са призовани да гласуват против жестокото насилствено хранене на патици и гъски за фоа-гра

България е сред петте страни, които прилагат тази практика

Насилственото хранене на патици и гъски за производство на втлъстен черен дроб е забранено в 22 държави-членки на ЕС. България е сред петте страни, които прилагат тази практика.

Вчера, на 14 февруари, Европейският парламент започна обсъждане на доклад за хуманно отношение към животните в индустриалното животновъдство, изготвен от френския член на Европейския парламент (ЕП) Жереми Десерл. Този доклад беше одобрен от Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент (AGRI). Днес предстои гласуването на доклада от членовете на ЕП.

Въпреки заглавието си, докладът почти изцяло пренебрегва хуманното отношение към животните и всъщност насърчава една остаряла визия за животновъдството, която ЕС отдавна вече се опитва да отхвърли.
Сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ) изпрати писма до всички български евродепутати с призив да отхвърлят този доклад, тъй като той би имал негативен ефект върху усилията за повишаване нивото на хуманно отношение към животните. Това е и призивът на редица други организации за защита на животните в държавите-членки.

Особено обезпокоителна е една конкретна част в доклада, в която се поощрява насилственото хранене на патици и гъски с цел производство на втлъстен патешки и гъши дроб, т.нар. „фоа гра” - практика, която в 22 държави-членки на ЕС вече е забранена от съображения за хуманно отношение към животните.

Не много хора у нас знаят, че България е една от петте страни, в които все още тази жестока практика, наречена още „гушене“, е разрешена. При насилственото хранене в гърлото на птиците се вкарва тръба 2-3 пъти на ден в продължение на 2 седмици (при патици) и 3 седмици (при гъски). В телата им се излива огромно количество еднообразна и висококалорийна храна - много повече отколкото животното би поело по естествен начин. Целта е да се предизвика чернодробна мастна клетъчна хипертрофия (чернодробна стеатоза) и черният дроб на животното да се втлъсти като увеличи повече от 10 пъти нормалния си размер. Резултатът е патологично омазнен и уголемен черен дроб, който се предлага като френския деликатес „фоа гра”.

Проучване на общественото мнение, проведено от Агенция „Сова Харис“ през 2021 г. показва, че над 83% от пълнолетните български граждани смятат, че насилственото хранене на птици с цел угояване трябва да се забрани.
Всяко независимо научно изследване, което не е финансирано от индустрията за производство на втлъстен патешки и гъши дроб, в световен план осъжда тази практика като вредна за животните и несъвместима с каквито и да било основни стандарти за хуманно отношение.

„За повечето граждани на ЕС е ясно, че използването на насилствено хранене при производството на втлъстен патешки или гъши дроб е една от най-жестоките форми на изтезание към животните, която все още е разрешена в някои страни за производство на фоа гра. То причинява огромни страдания на патиците и гъските – казва Светла Досева от КАЖИ. „От името на сдружение КАЖИ призоваваме българските евродепутати да гласуват против приемането на този доклад. Подобна мъчителна и жестока практика в индустриалното животновъдство няма място в съвременния свят."


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.