1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Новата ОСП официално приета и от Съвета на ЕС

Новата ОСП официално приета и от Съвета на ЕС

Миналата седмица тя беше одобрена от ЕП в Страсбург

 

Съветът на Европейския съюз официално прие Общата селскостопанска политика за периода 2023-2027 година. 
Новото законодателство създава условия за по-справедлива, по-екологична и основана в по-голяма степен на качеството на изпълнението аграрна политика. Тя има за цел да гарантира устойчиво бъдеще за европейските фермери, да предоставя по-целенасочена подкрепа на по-малките стопанства и да позволява по-голяма гъвкавост на държавите членки при адаптирането на мерките към местните условия.
По думите на словенския земеделски министър Йоже Подгоршек новата ОСП е важен момент в развитието на селскостопанската политика на Съюза, като поставя основите за по-справедливо и по-устойчиво бъдеще за европейските земеделски стопани.
 
Процесът на реформиране на селскостопанската политика започна през 2018 година, когато Европейската комисия публикува първоначалното си предложение. През октомври 2020-та Съветът и Европейският парламент приеха своите преговорни позиции, като поставиха началото на деветмесечни преговори, довели до политическо споразумение, постигнато през юни 2021-а.
 
Основна характеристика на новата обща европейска аграрна политика е въвеждането на стратегически планове на равнище държави членки, които дават възможност на националните правителства да адаптират разпоредбите на ОСП спрямо нуждите на своите земеделски общности в сътрудничество с местните органи и съответните заинтересовани страни. Тази политика е и най-амбициозната досега по отношение на околната среда, като една четвърт от директните плащания са запазени за практиките на екологосъобразното земеделие. Освен това тя е първата ОСП, която включва социално измерение, насочено към гарантиране на подходящи условия на заетост за селскостопанските работници.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.