1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Очакват се промени в подпомагането на биоземеделието

Очакват се промени в подпомагането на биоземеделието

Това стана ясно на Европейския ден на биопроизводството

 

По повод Европейския ден на биопроизводството членове на Българска асоциация „Биопродукти“ се събраха във ферма край София. Поканиха заместник-министъра на земеделието Явор Гечев и директора на дирекция „Биологично производство“ Антоан Чаракчиев да опитат фермерски продукти. По време на срещата стана ясно, че ще има промяна в подпомагането за биопроизводители от 2023 година, а стремежът на администрацията е да въведе и други промени за бранша.

„Освен познатата схема по отношение на подпомагането на биологичните производители в стълб 2 на практика, ще има част от това подпомагане – изместено в стълб 1 с предварителна основа на това подпомагане, защото нещо ни е объркано в системата. В момента, в който има финансиране по Програмата за развитие на селските райони има биологични оператори. В момента, в който спре, те започват рязко да намаляват, което значи, че няма устойчивост. Което значи, че субсидирането е прекалено важно за оцеляването на хората, а не пазарът. Това значи, че ние трябва да работим по пазар и по устойчивост“, разкри Явор Гечев, служебен зам.-министър на земеделието, храните и горите.

„Моето лично мнение е, че ние трябва да направим всичко възможно да свалим административната тежест към операторите. Ако успеем това да постигнем, това ще е едно много голямо облекчение за тях самите. Трябва да престанем да обвиняваме българските производители, че не спазват правилата. Напротив, те се стараят да ги спазват, но ние, от наша страна, трябвам да свалим административната тежест и натискът върху тях самите. Това е много важно за тях и за развитието на биологичното производство“, добави Антоан Чаракчиев, директор на Дирекция „Биологично производство“ към министерство на земеделието, храните и горите.

„Всяко едно нещо, което можем да облекчим, ще го облекчим, за да намалим тяхната тежест, но това е въпрос на разговори. Ще се опитаме в новата наредба да вмениме много по-малко тежест на самите оператори. Има достатъчно добре разписани европейски правила. Достатъчно е тях да ги спазваме, а не да ги товарим с допълнителни в националното законодателство“, сподели още Чаракчиев.

Биопроизводителите от години настояват да стане задължително включването на биохрани в менюто на децата. Заместник-министъра на земеделието Явор Гечев увери, че това е процес и скоро ще се прилага и у нас.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.