1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Отварят прием по подмярка 6.1 тази есен

Отварят прием по подмярка 6.1 тази есен

Приемът ще продължи от два до три месеца

 

През октомври или ноември се очаква да бъде отворена подмярка 6.1, популярна у нас като Млад фермер. Експертите от Националната служба за съвети в земеделието отново ще извършват безплатни консултантски услуги за земеделците. Приемът ще продължи от два до три месеца. За да може един фермер да кандидатства, неговото стопанство трябва да има икономически размер, измерен в стандартен производствен обем между 8 и 16 хиляди евро, каза в студиото на АГРО ТВ Делян Георгиев, началник отдел „Консултантски услуги по национални и европейски програми“ в НССЗ.

Допустими са кандидати, регистрирани по Наредба 3, които са на възраст до 40 години, включително. Те трябва да са започнали стопанска дейност не по-малко от 24 месеца от датата на подаване на заявлението за финансова помощ.

Размерът на финансирането е 25 хил. евро, като то се изплаща на два транша – половината в началото, след подписването на договор между кандидата и ДФЗ, а втората половина – след извършена проверка на младия фермер“.

В консултантския пакет, който експертите на НССЗ осъществяват на територията на цялата страна, е включена и безплатна почвена проба, както и съответен агрохимичен анализ.

„Няма много време до месец октомври, затова призовавам младите фермери, които са решили да кандидатстват по 6.1, да потърсят нашите консултанти. На интернет страницата на НССЗ стопаните могат да намерят всички адреси и телефони на нашите областни офиси. Провеждаме и мобилни приемни – в местните кметства или общински земеделски служби, графикът за които също е оповестен на интернет страницата на службата.“

Поради разширяване на своята дейност, Националната служба за съвети в земеделието обявява конкурс за 64 свободни позиции за експерти в цялата страна. Документи се приемат до края на месец юли. Повече информация можете да намерите отново на сайта на НССЗ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.