1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Петя Ставрева в Брюксел: Успешното развитие на селските райони е ключ към бъдещето на ЕС

Петя Ставрева в Брюксел: Успешното развитие на селските райони е ключ към бъдещето на ЕС

Форумът беше открит от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря по земеделие Януш Войчеховски

 

„Политиката за развитие на селските райони трябва да е съобразена с реалните нужди и възможности на жителите на малките населени места. Необходими са дългосрочни решения и инвестиции за подобряване на инфраструктурата и създаване на нови възможности за заетост в тях.“ Това, каза председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева. по време на обсъжданията на стратегическа конференция за селските райони Rural Pact Conference, която се провежда на 15 и 16 юни в Брюксел.

Възраждането на селските райони и успешното им развитие изискват партньорство между жителите на най-малките населени места, местната власт, земеделските производители и институциите на регионално, национално и европейско ниво, посочи Петя Ставрева.

На форума тя представи предложението на ПП Обединени земеделци за промени в политиката на развитието на селските райони през новия програмен период на Европейския съюз (ЕС).  Сред тях са стартиране на регионални програми, подобряване на свързаността и инфраструктурата в  най-малките населени места и създаване на възможности за дигитална трансформация.

Успешното развитие на селските райони е ключ към бъдещето на ЕС, тъй като те представляват над 80 на сто от територията на общността, подчерта Ставрева.

Конференцията е организирана от Европейската комисия (ЕК) и цели да бъдат представени предложения от максимално широк кръг заинтересовани страни.  

Форумът беше открит от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря по земеделие Януш Войчеховски.                                   

В  конференцията участват над 400 представителите на институциите, на местните общности, политици, експерти, които дебатират бъдещето на селските райони в ЕС. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.