1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Подкрепата чрез Общата аграрна политика е много приобщаваща

Подкрепата чрез Общата аграрна политика е много приобщаваща

Нараства ефективността на ОСП

 

ОСП намалява разликата в доходите между селското стопанство и другите сектори на икономиката и подкрепя обновяването на поколенията. Това става ясно от доклад на ЕК, представен от директора на „Стратегия и анализ на политиката“ в ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ Тасос Ханиотис пред депутатите от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент.

Подкрепата чрез ОСП е много приобщаваща и ОСП подпомага обновяването на поколенията, но не може да се справи сама“, посочи Тасос Ханиотис, отбелязвайки дългосрочната тенденция на намаляване на броя на фермерите. Едно от основните заключения в доклада е, че „директните плащания и подкрепата за районите с природни ограничения допринасят за стабилизиране на фермерските доходи, жизнеспособността на земеделието и поддържането на селските райони.“

Политиката на ЕС в областта на земеделието допринася за подобряване на инфраструктурата, услугите и свързаността в селските райони, но „най-основните елементи на растежа в селските райони не произтичат от селското стопанство.

„ОСП, като цяло, е ефективна“, каза Тасос Ханиотис. Публичните политики трябва да се адаптират през цялото време, да се идентифицират слабостите. Първата слабост е административната тежест, която е проблем, особено за програмите за развитие на селските райони.

Испанският евродепутат Клара Агилера каза, че изводите в доклада обосновават запазването на ОСП и нейното въздействие върху селските райони. Германският депутат Улрике Мюлер от Renew Europe, отбеляза нарастващата ефективност на ОСП, но заяви, че „за съжаление това е свързано с увеличаване на административното бреме.” Германският евродепутат Мартин Хойслинг каза, че в много области плащанията по ОСП са 50% от дохода на фермерите, без които те не биха оцелели. Чешкият евродепутат Вероника Вречионова каза, че „инструментите, които работят добре на едно място, може да не работят на друго място“, затова подкрепя повече гъвкавост.“ Ирландският политик Люк Минг Фланаган заяви, че „без съмнение ОСП има голямо социално-икономическо положително въздействие.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.