1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Стартират приеми на проектни предложения за реконструкция на улици и за повишаване на енергийната ефективност на общински сгради в селските райони

Стартират приеми на проектни предложения за реконструкция на улици и за повишаване на енергийната ефективност на общински сгради в селските райони

Снимка:

Бенефициенти по процедурата са 215 общини на територията на „селските райони“ на страната

 

 

Вчера, 22 юли 2022 г., Управляващият орган на Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 обяви процедури чрез подбор на проектни предложения № BG06RDNP001-7.020 – Енергийна ефективност „Реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност“ и № BG06RDNP001-7.017 – Улици „Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари и съоръженията и принадлежностите към тях“ по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от ПРСР 2014 – 2020 г.

Бенефициенти по процедурата са 215 общини на територията на „селските райони“ на страната.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по двете процедури е 25 ноември 2022 г.

Общият бюджет на двете процедура възлиза на 97.7 млн. лева, в т.ч. 29.3 млн. лв., насочени към повишаване на енергийната ефективност на публични сгради, общинска собственост и 68.4 млн. лв. насочени към подобряване на уличната инфраструктура в малките населени места на територията на „селските райони“ на страната.

Безвъзмездната финансова помощ по процедурите възлиза на 100 % от размера на одобрените разходи, като максималният размер на допустимите разходи за един проект, представен от един кандидат по процедурата за енергийна ефективност възлиза на левовата равностойност на 500 хил. евро, а максималният размер на допустимите разходи за един проект, представен от един кандидат по процедурата за подобряване на уличната инфраструктура възлиза на левовата равностойност на 1 млн. евро.

По процедура № BG06RDNP001-7.020 се предоставя възможност общините да извършват реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност.

По процедура № BG06RDNP001-7.017 ще се подпомагат проекти за подобряване състоянието на уличната инфраструктура, чрез което ще се подобри транспортната свързаност и достъпност на по-отдалечените населени места. Подобрената свързаност ще предостави възможност за развитие на икономиката в селските райони, създаване на по-добра среда за живот и работа, и смекчаване на тенденцията за обезлюдяване на тези райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.