1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Теодор Пушкаров: Пчеларската програма е идеална

Теодор Пушкаров: Пчеларската програма е идеална

Кандидатите подават документи до 17 януари 2022 г.

 

От 4 януари Държавен фонд „Земеделие” приема документи по Националната програма по пчеларство, с разполагаем финансов ресурс за 2022 г. от 8 073 092 лева. Националната програма по пчеларство е насочена към подобряване условията за производство и търговия с пчелния мед и пчелните продукти; повишаване ефективността на производството, качеството и конкурентоспособността на българския пчелен мед и пчелни продукти; опазване на пчелната популация, устойчивото и развитие; осигуряване на по-добра заетост и по-високи доходи на пчеларите.

Теодор Пушкаров

Документи се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическо лице и по адресна регистрация на юридическо лице.

„Смятам, че административно кандидатстването е много опростено. Който иска да участва, предварително е подготвил всичко и бързо ще подаде необходимите документи, така че срокът не е малък, има достатъчно време“, коментира един от емблематичните млади пчелари у нас Теодор Пушкаров, който признава, че първите години бил скептично настроен към подпомагането, но днес е признателен.

Отглежда 150 кошера край монтанското село Меляне. Категоричен е в оценката си, че „програмата е идеална“. По думите му почти всички кошери, доста инвентар и отводки е закупил с помощта на програмата.

Теодор се занимава с пчеларство от 2002 година, в началото като хоби, а днес вече бизнес. Благодарение на средствата по Националната програма стопанството му е модерно.

„Няма по-хубаво нещо от тези програми. Това е безвъзмездна помощ, която не е малка. Това е най-доброто. Още повече, че през последните 2-3 години с беше разширен обхватът й.“

С помощта на програмата пчеларите могат да получат финансиране за борба с вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки, закупуване на дребен пчеларски инвентар, подкрепа на подвижното пчеларство. Може да бъде подпомогнато изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми.

„Съветвам всички да кандидатстват и да не се плашат, всичко това е в наша полза. Това е една помощ - стабилна, силна, ясна, на която можеш да разчиташ. Програмата е много добра за човек, който знае какво иска“, споделя Теодор Пушкаров. Не крие, че занаятът е труден. Трябва здраво да се работи.

От Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция. уверяват, че след приключване на приема по програмата за 2022 г. в най-кратки срокове ще бъдат разгледани заявленията на всички кандидати.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.