1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. В сила е новото законодателство за биопроизводство на ниво ЕС

В сила е новото законодателство за биопроизводство на ниво ЕС

Прилагането му беше отложено с една година

 

Правилата в новото биозаконодателство отразяват променящия се характер на този бързо нарастващ сектор, а целта на новия регламент е да се гарантира лоялна конкуренция между земеделските стопани, като същевременно се предотвратят измамите и се поддържа доверието на потребителите чрез следните мерки:

  • Опростяват се правилата за производство чрез постепенно премахване на редица изключения и клаузи за неучастие.
  • Укрепва се системата за контрол благодарение на по-строги предпазни мерки и стриктни проверки по цялата верига на доставка.
  • Производителите от трети държави ще трябва да спазват същите правила като производителите в Европейския съюз, разширява се и гамата биопродукти, за които се отнасят новите норми.
  • Включени са сол, корк, пчелен восък, мате, лозови листа и сърцевини от палмово дърво.
  • Дребните земеделски стопани ще могат по-лесно да се сертифицират благодарение на нова система за групово сертифициране.
  • Постепенно ще бъдат премахнати и изключенията за производството в повдигнати лехи в парници.

През март 2021 година Комисията стартира план за действие в областта на биологичното производство за Европейския съюз. В него се предвижда да се постигне целта на Зелената сделка до 2030-та 25 процента от земеделската земя да се използват за биологично земеделие.

Планът включва 23 действия, разделени в три направления. Първо - стимулиране на търсенето и гарантиране на доверието на потребителите. Второ - стимулиране на прехода и укрепване на цялата верига за създаване на стойност. И трето - биологичното производство като пример за подражание: подобряване на приноса на биологичното земеделие към устойчивостта на околната среда.

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.