1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Все повече европейци искат стабилни доставки на храни

Все повече европейци искат стабилни доставки на храни

ОСП трябва да допринесе за осигуряване на разумни цени на храните

 

Близо половината от европейците смятат, че осигуряването на стабилни доставки на храни в Европейския съюз трябва да бъде основна цел на Общата селскостопанска политика. Този дял бележи увеличение от 6 процентни пункта спрямо 2020 година, показва последното проучване на Евробарометър за селското стопанство и ОСП.

55 на сто от респондентите добавят, че Общата селскостопанска политика трябва да допринесе за осигуряване на разумни цени на храните. От 2020 година насам тази гледна точка се наложи в 20 страни от ЕС и беше най-честият отговор в Гърция – 76 процента, Кипър – 75 на сто и България с 62 процента. На въпроса дали ОСП допринася ефективно за тези две цели – стабилно предлагане на храни и разумни цени – съответно 79 и 65 % от европейците отговарят положително.

Осигуряването на безопасна, здравословна и устойчива храна с високо качество остава основната мисия на ОСП според шестима от десет европейци. Това остава стабилно за период от няколко години.

Резултатите от анкетата подчертават общественото мнение, че изменението на климата засяга все повече и повече селскостопанската дейност. 92 на сто от европейците са съгласни, че екстремните метеорологични явления могат да окажат въздействие върху предлагането на храни и продоволствената сигурност. Докато 58% от запитаните казват, че селското стопанство вече е дало значителен принос в борбата с изменението на климата и че ОСП помага за опазването на околната среда и справянето с изменението на климата, две трети смятат, че земеделските производители биха могли да направят повече. Те предлагат да се промени начина на работа, дори ако това означава, че селското стопанство е по-малко конкурентоспособно в световен мащаб. Шест от всеки десет европейци също казват, че са готови да плащат повече за селскостопански продукти, произведени по начин, който ограничава въглеродния им отпечатък.

Повече от девет на всеки десет респонденти смятат, че селското стопанство и селските райони са важни за бъдещето на Съюза. Тъй като ОСП празнува своята 60-та годишнина, голямо мнозинство от респондентите – 70 на сто - във всичките 27 държави-членки казват, че са чували за подкрепата, която ЕС предоставя на земеделските производители чрез тази дългогодишна политика. Мнозинството са съгласни, че ОСП допринася за насърчаване на младите хора да влязат в селското стопанство и за увеличаване на броя на работните места в сектора и в хранително-вкусовата промишленост.

Проучването е проведено в 27-те държави членки на Съюза между 21 февруари и 21 март 2022 година, т.е. през първите седмици от руската военна агресия срещу Украйна. Обхванатите теми включват също международна търговия със селскостопански продукти, етикети за качество, специални хранителни нужди и училищната схема на ЕС.

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.