1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. За да намалят употребата на пестициди, фермерите трябва да бъдат компенсирани

За да намалят употребата на пестициди, фермерите трябва да бъдат компенсирани

Необходим е преходен период за адаптация

 

Новата ОСП ще е под знака на все по-зелени фермерски практики, с цел покриване на високите изисквания на Европа към опазването на околната среда. Земеделието трябва да бъде в равновесие с екологията, но това е нещо, което изисква усилия, но и компенсации. „Ако кажем, че намаляваме пестицидите с 50%, трябва насреща да има компенсации, защото добивите и загубите на реколтата ще бъдат по-големи“, каза проф. Светла Бъчварова, парламентарен секретар към МЗХГ.

„Много важен акцент в бъдещата ОСП са екосхемите. България трябва да се подготви. Българските земеделски производители имат нужда от преходен период да се адаптират към прилагане на новите екосхеми и изисквания. Аз смятам, че чистите почви, които има страната ни, са една огромна ниша България да изпълни потенциала си за развитие на биопроизводството и безспорно специфичните производства също трябва да бъдат подкрепени“, каза Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци. Тя посочи, че е много е важно в нашия Национален стратегически план да набележим такива дейности, които ще финансират важни за България производства. Средствата да бъдат насочени към един по-широк кръг ангажирани със земеделско производство. Една от горещите теми е напояването, защото модерно земеделие в тежки климатични промени без напояване не може да се прави.

„Аз смятам, че там трябва да бъдат концентрирани много усилия и затова един от акцентите в Националния стратегически план несъмнено трябва да бъде напояването.

Тъй като имаме недостатъчно млади хора, ангажирани със земеделско производство, е много важна подкрепата именно за младите фермери и фермерите в неравностойно положение. Също така, за мен много важен приоритет е развитието и инвестирането в създаването на фамилни ферми“, посочи още г-жа Ставрева.  

На въпрос как се разви земеделието ни благодарение на европейските средства, проф. Светла Бъчварова е категорична, че ако не е подкрепата с директните плащания и по Програмата за развитие на селските райони, българското земеделие нямаше да има възможност да се модернизира. По думите й вече няма пустеещи земи. „На мен ми е мъчно за младите фермери, че те искат да развиват земеделие, но нямат достъп до земята“, коментира Светла Бъчварова.  

„Голямата промяна в новата ОСП е възможността държавите членки да подреждат приоритетите си и да договарят мерки и проекти, които да са съобразени с националните специфики и реалности. Тази приоритети трябва да бъдат определени с координираните усилия на институциите, на експертите, на браншовите организации. Аз винаги съм настоявала да погледнем дългосрочния хоризонт. Какво земеделие и селски райони искаме да развиваме. Къде искаме да стигнем след пет-десет години“, категорична е Петя Ставрева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.