1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Започна подписването на договори по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“

Започна подписването на договори по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“

Aвансовото плащане за всички кандидати е в размер на до 80 на сто от договорената финансова помощ

 

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Борис Михайлов връчи първите подписани договори с одобрените кандидати по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. На официалната церемония бяха подписани и връчени 7 договора на обща стойност над 2,5 млн. лв. ( 2 514 418,63 лв.)

„Мярката безспорно е лидер в подпомагането на лозаро-винарския сектор у нас. По нея през настоящата година ДФ „Земеделие“ прие общо 104 заявления с обща стойност на заявената инвестиция от близо 30,5 млн. лева и максимално допустима финансова помощ от 27,5 млн. лв.”, заяви Борис Михайлов.

Във връзка с противоепидемичните мерки останалите договори ще се подписват поетапно в централно управление на ДФЗ, като кандидатите следва предварително да си запазят час.
И през настоящата година се запазва увеличен размерът на финансовата помощ по мярката, а именно до 90% от стойността на одобрената инвестиция. Няма промяна и в допустимите за финансиране дейности. Подпомагат се конверсия на сортовия състав на насажденията (изкореняване, засаждане и изграждане на подпорна конструкция), промяна на местонахождението на лозята (изкореняване, засаждане и изграждане на подпорна конструкция) и подобряване на техниките за управление на лозята (изграждане на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване, изграждане и/или реконструкция на тераси, изграждане на автоматизирани системи за капково напояване, смяна на подпорна конструкция, изграждане на подпорна конструкция на новосъздадени насаждения и смяна на формировката).
           

В края на седмицата ще бъдат платени и първите аванси в размер на 2 млн. лв. на одобрените кандидати, заявили авансово плащане през настоящата финансова 2021 г. и подали заявления в периода 29 юли – 4 август 2021 г.

Одобрените кандидати, сключили договори с ДФ „Земеделие“ и избрали да получат аванс през финансова 2022 г., могат да депозират заявление за авансово плащане до 15 декември 2021 г., но не по-рано от 16 октомври 2021 г.       

Авансовото плащане за всички кандидати е в размер на до 80 на сто от договорената финансова помощ. За целта, след сключване на договорите с ДФ „Земеделие“, ползвателите на помощта трябва да предоставят копия от разходооправдателни документи, доказващи, че изпълнението на инвестицията е започнало, както и оригинални банкови гаранции, учредени в полза на ДФЗ, в размер 110 на сто от исканата за авансово изплащане сума, със срок на валидност не по-малко от 4 месеца след изтичане на срока за изпълнение на всички дейности по договора.

Припомняме, че по мярката кандидати могат да бъдат производители, които са физически или юридически лица или група и организации, вписани в лозарския регистър, като производители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните напитки. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.