1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Отпускат се 200 млн. евро за поощряване продажбите на агропродукти от ЕС

Отпускат се 200 млн. евро за поощряване продажбите на агропродукти от ЕС

На фокус са извъневропейски пазари с голям потенциал

 

През 2020 година Европейската комисия ще подкрепи продажбите на аграрни продукти на вътрешния пазар и в трети страни с 200 милиона евро. Програмата за поощряване на пласмента цели да помогне на сектора да се възползва максимално от динамично развиващия се глобален пазар, да предпази производителите от кризи и да изостри вниманието към правилата за качество и екологичност.

Повече от половината средства, близо 118 милиона евро, ще бъдат похарчени за кампании, насочени към извъневропейски пазари с голям потенциал. На фокус са най-вече Китай, Япония, Канада, Южна Корея, Мексико и Съединените щати, а сред подкрепяните продукти за млякото и сирената, маслините и зехтинът, както и виното.

Освен реклама за съответните продукти, кампаниите имат и за цел да информират потребителите по света за различните законови норми в Европейския съюз, отнасящи се до качеството на храните, като например обозначенията за произход.

На вътрешния пазар програмите са предвидени да поощряват здравословното хранене и консумацията на пресни плодове и зеленчуци в рамките на един балансиран хранителен режим. Заявки за финансиране могат да подават браншови организации, както и сдружения на производители. Програмите са разделени на такива само за една държава, както и такива за няколко страни.  

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.