1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Биоземеделието в България: Ще рестартираме ли системата

Биоземеделието в България: Ще рестартираме ли системата

По време на конференцията ще бъде представен проектът „Общата селскостопанска политика – от полза за всички нас“, изпълняван от АГРО ТВ в партньорство с www.agro.bg и списание АгроКомпас и с финансовата подкрепа на Европейската комисия

 

Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите, Българска Асоциация БИОПРОДУКТИ и АГРО ТВ организират международна конференция, посветена на успехите и проблемите на българското биоземеделие: 20 февруари 2020 г., Пловдив, по време на Международното селскостопанско изложение АГРА 2020!

Шестото издание на конференцията се организира със специалната подкрепа на Посолството на Нидерландия в България.

Изминалата 2019 година беше много интензивна година за българския БИОсектор: започна с протести на био производителите; последваха кадрови промени в Министерството; променена беше нормативната база, беше публикуван Национален план за действие за развитие на био земеделието до 2027 година и завърши с одит от Европейската комисия. След няколко поредни години на липса на средства за подпомагане на био производството от 2020 година се очаква да бъде отворен нов прием за подпомагане на био производители с допълнителни условия и ограничения. В същото време Европейската комисия подготви и прие нов регламент за биологичното производство, който влиза в сила на 1 януари 2021 год. Екипи от учени заедно с бизнеса и с финансиране от ЕК търсят решения за „спорните“ практики и вложения в био производството – например използването на медни препарати за растителна защита, използването на нитрати и нитрити при производството на колбаси и др.

На конференцията ще бъдат обсъждани новостите в законодателството и правилата за подпомагане на българските био производители, както и последните резултати от научни изпитвания в био ферми. Специално внимание ще бъде отделено на „историята на успеха“ на най-добрите български био марки.

По време на конференцията ще бъде представен проектът „Общата селскостопанска политика – от полза за всички нас“, изпълняван от АГРО ТВ в партньорство с www.agro.bg и списание АгроКомпас и с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Предвижда се информация и дискусии по подкрепата, която биопроизводителите получават по линия на ОСП, добри практики, нови продукти и възможности за реализация на продукцията.

Нидерландия, която има водеща роля в света в аграрните технологии, включително и в биоземеделието, е страната – гост на конференцията тази година. Нидерландските био производители са единствените в Европейския съюз, които не получават подпомагане на площ за био производство. Как са го постигнали? Ще разберете от специални лектори.

Предвидена е и дегустация на биопродукти.

Конференцията е насочена към фермери, производители и дистрибутори на биохрани, специалисти, учени и доставчици на материали, семена, техника и оборудване, финансови услуги и подпомагане, експерти от държавните институции и общините.

Очаквайте скоро подробна програма за събитието.
Предварителна регистрация за събитието ще бъде възможна от 20 януари до 20 февруари 2020 г. на headoffice@bioselena.com

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.