1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Еврокомисията с предложения за национални стратегически планове

Еврокомисията с предложения за национални стратегически планове

Към днешна дата всяка държава тръгва от различна изходна позиция, което крие известни рискове, тъй като всеки план трябва да бъде одобрен от Брюксел

 

До края на тази седмица или най-късно в началото на следващата Европейската комисия ще публикува своите предложения за националните стратегически планове във връзка с новата Обща селскостопанска политика. Това обяви агрокомисар Януш Войчеховски след края на последния за годината Аграрен съвет.
 
Както е известно, държавите членки от 2023 година ще бъдат длъжни ежегодно да представят своя стратегически план за осъществяване на аграрната реформа. Тези планове ще се превърнат в основата за новата ОСП и произтичащата от това подкрепа за фермерите и за селските райони.
 
Към днешна дата всяка държава тръгва от различна изходна позиция, което крие известни рискове, тъй като всеки план трябва да бъде одобрен от Брюксел. Централният въпрос ще бъде какъв напредък очаква Европейската комисия от отделните страни, особено по темите екология и опазване на климата. Опасното в случая е, че няма как изискванията да бъдат едни и същи за всички държави, защото в такъв случай ще се стигне до нелоялна конкуренция.
 
Комисар Януш Войчеховски подчерта, че във всяка държава селското стопанство е с различни по обем вредни емисии, които се движат между един и десет тона на хектар. В горния край на таблицата са страни със силно развито животновъдство, като лидери са Нидерландия и Белгия. Средната стойност за Съюза е 2 тона на хектар, над нея е и Германия. Затова Комисията трябва да има индивидуален подход към всяка отделна страна, очертавайки очакванията си за мерките и скоростта, с които да бъдат постигнати общите цели в борбата с климатичните промени. 
 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.